A nagy hollywoodi stúdiók fedezni fogják az abortusz költségeit a Legfelsőbb Bíróság döntése után

Hollywood nagy stúdiói fedezik az abortusz költségeit a Roe v. Wade visszavonása után. A Disney, a Sony, a Netflix és a Paramount Global azon vállalatok között van, amelyek felajánlják, hogy megtérítik az amerikai alkalmazottaik utazási költségeit.

A Disney, a Sony, a Paramount Global, a Netflix, a Comcast és a Warner Bros. Discovery tájékoztatta a dolgozóikat, vagy készül tájékoztatni őket, hogy szükség esetén megtérítik az utazási költségeket azok számára, akik abortuszhoz szeretnének jutni az államhatárokon túl, tudta meg a The Wrap.

"A Paramount - ahogy mindig is tette - támogatni fogja az alkalmazottainak saját egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos döntéseit. Ez magában foglalja a reproduktív egészségügyi és családépítési juttatásokat is, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy vállalatunk barátságos munkahely legyen" - áll a Paramount Global vezetői, Bob Bakish és Nancy Philips részben a munkatársaknak küldött közleményében.

A Netflix szóvivője elmondta: "A Netflix utazási költségtérítési fedezetet kínál a teljes munkaidős amerikai alkalmazottak és eltartottjaik számára, akiknek rákkezelés, transzplantáció, nemi megerősítő ellátás vagy abortusz miatt kell utazniuk - az amerikai egészségügyi tervezeteinken keresztül. Ez egy 10 000 dolláros élethosszig tartó juttatás munkavállalónként és/vagy eltartottjaik számára szolgáltatásonként."

A Sony Pictures Entertainment Egyesült Államokban dolgozó alkalmazottai egészségügyi szolgáltatásaikhoz - beleértve az utazási költségeket is - egészségügyi terveiken keresztül férhetnek hozzá, és egy személy a The Wrapnak elmondta, hogy a Sony Group vállalatai "elkötelezettek alkalmazottaink és családjaik egészsége, biztonsága, valamint fizikai és érzelmi jóléte iránt, és úgy vélik, hogy az alkalmazottaknak és eltartottjaiknak egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egészségügyi és orvosi szolgáltatásokhoz, beleértve a reproduktív egészségügyi ellátást, függetlenül a lakóhelyüktől".

Bár a Disney World nagy része Floridában található, ahol várhatóan betiltják az abortuszt, a vállalat pénteken közölte a dolgozókkal, hogy felismerik a SCOTUS-ítélet hatását, és elkötelezettek az átfogó egészségügyi ellátás és a családtervezés biztosítása mellett, függetlenül attól, hogy hol élnek. Ezen felül pedig megfizethető fedezetet biztosítanak számukra a más helyeken történő ellátáshoz, beleértve a családtervezést és a "terhességgel kapcsolatos" döntéseket is.

A Comcastnak van egy utazási juttatása, amely fedezi a reprodukciós költségeket mind a Comcast, mind az NBC Universal alkalmazottai számára, valamint egy utazási juttatás olyan orvosi szolgáltatások és eljárások esetében, amelyek nem állnak rendelkezésre az alkalmazott lakóhelye közelében, mondta egy bennfentes.

"A Warner Bros. Discovery elkötelezett amellett, hogy munkavállalóinknak országszerte hozzáférést biztosítson a következetes és átfogó egészségügyi szolgáltatásokhoz. A Legfelsőbb Bíróság közelmúltbeli döntésének fényében azonnal kibővítettük egészségügyi ellátási lehetőségeinket, hogy fedezzük a szállítási költségeket azon alkalmazottak és az általuk biztosított családtagok számára, akiknek utazniuk kell, hogy abortuszhoz és reproduktív ellátáshoz jussanak" - mondta a Warner Bros. Discovery szóvivője.

Adria Alpert Romm, a Warner Bros. Discovery személyzeti és kulturális vezetője szintén levelet küldött a dolgozóknak, hogy "tudjuk, hogy ezek az ügyek magánügyek - csakúgy, mint bármely más egészségügyi döntés vagy eljárás - és ugyanolyan tisztelettel és bizalmasan kezeljük őket".

A Facebook anyavállalata, a Meta képviselője a The Wrapnak elmondta: "A törvény által megengedett mértékben utazási költségtérítést kívánunk nyújtani azon alkalmazottaknak, akiknek szükségük lesz rá, hogy államon kívüli egészségügyi és reproduktív szolgáltatásokhoz jussanak. Folyamatban van annak felmérése, hogy a jogi bonyolultságot figyelembe véve hogyan tehetnénk ezt a legjobban". 

Más vállalatok, például az Amazon, a Neon és a United Talent Agency korábban már jelezték, hogy fedezik a reproduktív egészségügyi költségeket az államhatáron túlra utazó alkalmazottak számára. Nyilatkozataik azután születtek, hogy májusban kiszivárgott a Legfelsőbb Bíróság pénteki döntésének tervezete.

Hollywood szakszervezetei is elítélték a döntést, köztük a SAG-AFTRA, a WGA, a DGA és az IATSE.

"Mindenkinek, aki hisz a nők azon jogában, hogy maguk dönthessenek az egészségügyi ellátásukról, fel kell háborodnia a mai veszélyes döntésen. Minden amerikai megérdemli és jogosult arra, hogy egyenlő jogon dönthessen az egészségügyi ellátásáról. Ma az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága feladta ezt az elvet egy olyan ítéletben, amely felhatalmazza az államokat arra, hogy drákói korlátozásokat vezessenek be az egészségügyi ellátással kapcsolatos döntésekkel kapcsolatban, és életeket tegyenek tönkre, ha hagyjuk. Továbbra is harcolni fogunk azért, hogy az emberek elsöprő többségének hangja meghallgatásra találjon az állami és szövetségi törvényhozó testületekben. Megvan a kollektív erőnk ahhoz, hogy a mai döntés ne győzze le az emberek akaratát. A SAG-AFTRA harcolni fog a nők évtizedek óta elismert választási és önrendelkezési jogának védelméért" - áll a Screen Actors Guild közleményében.

"Jól tudjuk, hogy milyen katasztrofális következményekkel jár, ha a tekintélyelvűek törvényi úton ellenőrzik méhünket, testünket és életünket. Ha elveszik a lehetőséget, hogy biztonságos, legális abortuszok formájában együttérző reproduktív ellátásban részesülhessünk, az aránytalanul károsítja a munkásosztálybeli embereket, szegénységbe kényszeríti a gyermeket aktuálisan nem akaró párokat, súlyosbítja az amúgy is elfogadhatatlan anyai halálozási rátát, ártatlanokat börtönöz be biológiai funkcióik miatt (beleértve a vetélést is), és túl sok fényes karriert és életet tesz tönkre." - áll az IATSE része a közleményben.

"A Legfelsőbb Bíróság mai döntése óriási visszalépés az országunk számára, és veszélybe sodorja a nők életét" - mondta Lesli Linka Glatter, a DGA elnöke. "Számtalan nőtől tagadja meg a legalapvetőbb emberi jogukat - a saját testük feletti autonómiához való jogot. Elkötelezettek vagyunk annak biztosítása mellett, hogy tagjaink továbbra is hozzáférjenek és képesek legyenek saját reproduktív döntéseik meghozatalára. Határozottan elítéljük ezt a döntést, és szolidárisak vagyunk sokakkal, akik felemelik szavukat, hogy elítéljék ezt a paródiát."

"A Writers Guild of America West igazgatótanácsa és a Writers Guild of America East tanácsa együttesen elítéli a Legfelsőbb Bíróság péntek reggeli döntését, amely hatályon kívül helyezte a reproduktív jogokat és a választás szabadságát védő, mérföldkőnek számító Roe kontra Wade döntést" - áll a WGA közleményében. - "Ez a bíróság ismét úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a közvéleményt, és megsérti az amerikai lakosság nagy százalékának magánéletét és egészségét. Ez a döntés sérülésekhez, halálhoz és az alapvető emberi jogok megtagadásához fog vezetni, amelyek lehetővé teszik az amerikaiak számára, hogy az általuk választott életet élhessék anélkül, hogy félnének a beavatkozástól vagy testi sértéstől. Most az államokra várunk, hogy érvényt szerezzenek a meglévő törvényeknek, vagy lépjenek fel olyan új jogszabályok elfogadása érdekében, amelyek védelmet nyújtanak a Legfelsőbb Bíróság elhibázott és káros döntése ellen."

Már pénteken négy különböző államban léptek életbe úgynevezett "trigger-törvények", amelyek azonnal betiltották az abortuszt ezekben az államokban. Hollywood-szerte magánszemélyek, valamint Biden elnök és Barack Obama volt elnök is elítélték a Legfelsőbb Bíróság döntését.