Az oroszlánkirály a Star Wars mintájára? Váratlan tervek a Disney háza táján

Az oroszlánkirály valójában már most is egy elég nagyra nőtt franchise. Nemcsak az eredeti, 1994-es animációs film létezik, hanem sorozat spin-offok, direct-to-DVD folytatások, számítógépes játékok, musical és még sok más.

A Disney számára a hab a tortán talán Jon Favreau-nak Az oroszlánkirály élőszereplős adaptációja volt az, amely világszerte 1,66 milliárd dolláros bevételt hozott. A "Mufasa: Az oroszlánkirály" folytatása 2023. július 4-én kerül a mozikba, ezúttal az Oscar-díjas Barry Jenkins rendezésében.

De valószínűleg ez még nem lesz minden, legalábbis Sean Bailey Disney-producer a New York Timesnak adott interjújában elárulta: Az oroszlánkirály egy "nagy, epikus sagává" bővülhet, mint a Star Wars franchise.

A "Mufasa" film után tehát még korántsem kell, hogy vége legyen. Bailey szerint még bőven van hely továbbiakra, ha megtalálják a megfelelő történeteket. Az, hogy a Disney az "élőszereplős" film hatalmas sikere után továbbra is erre a lóra tesz, nem meglepő, ahogyan a Star Wars franchise zászlóshajójával való összehasonlítás sem.

Mit tudunk a folytatásról?

Persze Mufasa, Szimba, Pumba és társaik most sem fognak fénykardot rántani. De a Star Warsra való hivatkozás sejtetni engedi: itt spin-offokat, generációkon átívelő történeteket, filmeket a nagyvászonra és sorozatokat a Disney+-ra, crossovereket, folytatásokat, prequeleket és miegymást lehet elképzelni.

Azokat, akik most franchise-fáradtságra panaszkodnak, Sean Bailey megnyugtatja: A Disney folyamatosan dolgozik eredeti anyagokon is. Tény azonban, hogy néha nehezebb egy ismeretlen történettel lelkesíteni a közönséget és abból profitot termelni, mert a jól ismert anyagok egyszerűen sokkal többeket vonzanak. "Nagyon nehéz áttörni és eredeti, nagy kereskedelmi sikert elérni" - mondta a producer - "De az ember mindig tovább próbálkozik."

Bailey az interjúban utalt az egyik Disney-projektre is, amellyel hamarosan szeretnének próbálkozni: a The Graveyard Bookra, amelyben egy fiút nevelnek fel a temetőben élő szellemek. A film Neil Gaiman azonos című képregényén alapul, amelyet viszont A dzsungel könyve ihletett - csak itt nem állatok nevelik fel az árvát, hanem természetfeletti jelenések. Marc Forster filmjének azonban még nincs bemutatási dátuma.