Betiltanák a Netflixet Egyiptomban? Felháborodást váltott ki Kleopátra bőrszíne

Néhány hét múlva kerül bemutatásra a Netflix legújabb történelmi tematikájú dokudrámája, a Queen Cleopatra, amely sokakban máris hatalmas felháborodást keltett.

A film címszerepét Adele James brit színésznő kapta, aki afrikai felmenőkkel is rendelkezik. Egyiptomi kutatók állítása szerint Kr. e. 69-ben Alexandriában született, aki tulajdonképpen egy görög nyelvű dinasztia sarja volt, a bőrszíne pedig nem fekete volt, mint ahogy az a Netflix produkciójában ábrázolva van.

A legfrissebb értesülések szerint egy egyiptomi ügyvéd jogi eljárást indított, amelyben intézkedéseket követelnek a produkció teljes blokkolására Egyiptomban, mivel az sérti az ország médiatörvényeit.

Azzal kapcsolatban, hogy Adele Jamest választották Kleopátra szerepére, a Netflix Tudum című promóciós honlapja februárban a sorozat executive producerét Jada Pinkett Smith-t idézte, hogy mivel a királynő származását vitatják, ez "egy rábolintás volt az uralkodó faji hovatartozásáról folytatott évszázados beszélgetésre".

“Nem gyakran látunk vagy hallunk történeteket fekete királynőkről, és ez nagyon fontos volt számomra, valamint a lányom számára, és egyszerűen a közösségem számára is, hogy megismerhessük ezeket a történeteket, mert rengeteg van belőlük!” - jegyezte meg Smith.

A történészek körében viszont vitán felül áll, hogy Kleopátra makedón-görög volt apja, XII. Ptolemaiosz oldaláról. Mivel azonban édesanyjának etnikai származása nem ismert, egyes történészek szerint lehetséges, hogy az egyiptomi uralkodó édesanyja afrikai volt, és így vegyes származású lehetett.

A Kleopátra képernyőn való megjelenítésével kapcsolatos viták nem új keletűek. Az eredetileg Patty Jenkins által rendezett film tervei, amelyben Gal Gadot izraeli színésznő alakította volna az ikonikus egyiptomi királynőt, vitákat váltott ki, a kritikusok szerint eljött az ideje, hogy a szerepet egy arab vagy afrikai színész kapja.

dokumentum

Fiktív Netflix-történet a görögországi Makedóniából származó, Ptolemaiosz-dinasztiabeli Kleopátra egyiptomi királynőről, aki 21 évig uralkodott Kr. e. 51 és Kr. e. 30... több»