És az megvolt, hogy Brad Pitt visszautasította a Mátrix főszerepét?

Brad Pitt napjaink egyik legnépszerűbb, legfelkapottabb színésze, aki az elmúlt évtizedekben olyan filmekben szerepelt, mint az Interjú a vámpírral, a Hetedik, a Harcosok klubja, a Blöff, vagy épp az utóbbi években a Becstelen brigantyk, a Z világháború, legutóbb pedig az Ad Astra - Út a csillagokba vagy a Volt egyszer egy Hollywood. Kétségtelen, hogy jelentős karrier áll már a háta mögött és remélhetőleg még sok-sok hasonlóan jó filmben láthatjuk a jövőben. De még ő sem találta el mindig, hogy mire kell igent és mire nemet mondani.

Pittet egy korábbi interjúban arról kérdezték, hogy mondjon egyetlen olyan filmet, amire nemet mondott. Pitt rövid gondolkozás után válaszolt: „Mátrixot. A vörös pirulát választottam. Ezt az egyet megmondhatom.”

Mátrix trilógia sikerét senkinek sem kell bemutatni, ahogy azzal is mindenki tisztában van, hogy a filmek főszereplője az éppen legújabb reneszánszát élő Keanu Reeves volt. De azt talán már jóval kevesebben tudják, hogy eredetileg nem ő volt az elsőszámú kiszemelt Neo szerepére. Sőt, még a második vagy harmadik számú sem.

A film készítői ugyanis Brad Pittnek ajánlották fel a lehetőséget, majd szóba kerültek olyan színészek is, mint Will Smith vagy Leonardo DiCaprio, sőt, még Sandra Bullock is! Ám mindannyiunk szerencséjére végül Keanu mondott igen a szerepre, a többi meg már történelem.

De visszatérve Pittre, elmondása szerint mindig a megérzéseire hallgat. Ha az első perctől kezdve nem érzi úgy, hogy egy szerepet neki szántak, akkor azt nem is vállalja el, mert az valójában valaki másra vár. Így lehetett ez Mátrix esetében is.

Ugyanezen beszélgetés során a színész mesélt a karrierje kezdeteiről is, amikor még azért is küzdenie kellett, hogy megkapja a színészethez szükséges igazolást. Egyik első statiszta szerepében egy pincért alakított egy Charlie Sheen moziban, ám ott kihúzta a gyufát azzal, hogy az egyébként néma szerepében önszorgalomból megszólalt. Végül az első nagy sikerét a ’91-es Thelma és Louise hozta meg neki, amelyben Ridley Scott rendező úgy szavazott neki bizalmat, hogy lényegében semmilyen érdemi referenciával nem rendelkezett. Kockáztattak, és szerencsénkre bejött nekik.

92 Mátrix  (1999)

akció | sci-fi

Neo (Keanu Reeves) ismeri a világot, amiben él, legalábbis azt hiszi, amíg meg nem ismerkedik Morpheusszal (Laurence Fishburne). A titokzatos férfi olyan dolgokat mutat neki, melyek... több»