Diana hercegné emlékére: 8 film a tragikus sorsú ikonról

Diana Spencer, azaz az egykori walesi hercegnő, Diana hercegné viharos életet élt. A 90-es évek óta állandó múzsája a játék- és dokumentumfilmeknek. A legújabb példa erre természetesen Pablo Larraín Spencer című filmje, amely fikciós formában dolgozza fel a hercegnő  Károly hercegtől való válását és a királyi családból való távozását.

Melegséget sugárzó személyiségével és ikonikus divatválasztásaival Dianaval könnyen empatizálunk, mint főszereplővel. Az életének története szinte minden filmben hasonló, de az értelmezés az, ami különbözik. A Diana például a hagyományos életrajzi megközelítést követi, míg a Spencer a mágikus realizmust.

#8

dokumentum

Diana walesi hercegné 1997-ben bekövetkezett tragikus halála sokkolta a családot, és a modern történelem egyik legkülönlegesebb hetét hozta a britek számára.A műsorban... több»

A 7 nap című BBC-dokumentumfilmet Harry és Vilmos herceg rendelte meg édesanyjuk, Diana halálának 20. évfordulója alkalmából, és Diana temetéséről és annak a gyászoló brit közvéleményre gyakorolt hatásáról szól. Diana közeli barátai és családja mellett a dokumentumfilm a korabeli politikusok és újságírók reakcióit is feldolgozza, így adva hűen vissza, hogy milyen jelentőséggel bírt az ország számára az egykori walesi hercegnő. Az összeesküvés-elméletek vagy királyi pletykák helyett ez azon kevés dokumentumfilmek egyike, amely Diana halálát empatikusan mutatja be.
#7

81 A királynő  (2006)

(5) (7)

dráma | életrajzi | politikai | történelmi

HBO Max

Diana, az emberek hercegnője tragikus körülmények között életét veszti egy váratlan autóbalesetben. A királyi család úgy dönt, hogy nem nyilatkozik az ügyben. A nép... több»

Bár Diana hercegnő csak archív felvételeken tűnik fel, mégis fontos szerepet játszik A királynőben, mivel a film az ő autóbalesete után játszódik. Miközben a királyi család azon vitatkozik, hogyan közöljék a hírt, II. Erzsébet királynő a nyilvánosság és a Tony Blair vezette kormány reakcióival küzd. Peter Morgan forgatókönyvének és Helen Mirren játékának sikerül Diana halálából thrillert építeni. A film jelentősége abban rejlik, hogy Morgan különböző, királyi családokkal foglalkozó projektjei közé tartozik. Ez természetesen tovább tetőzött a The Crown/ A korona című Netflix-sorozatában, amelynek 4.évada Diana életét dolgozza fel részletesebben.
#6

70 Spencer  (2021)

(10) (3)

dráma | életrajzi | romantikus | történelmi

HBO Max

A királyi családdal töltött karácsonyi ünnepek után Diana hercegnő elhatározta, hogy elválik a férjétől, Károly hercegtől. A Jackie rendezője, Pablo Larraín ismét egy... több»

A Kristen Stewart karrierje legjobb alakítását nyújtó Spencer személyes betekintést ad Diana életébe, anélkül, hogy más királyi személyiségeket helyezne reflektorfénybe. Ahelyett, hogy a tönkrement házasság régi narratívájára koncentrálna, a Spencer megmutatja, hogy tragikus hősnője hogyan érezte magát fulladozva a családdal járó szabályok és előírások között. Az étkezési zavarai is érzékenyen lettek ábrázolva ebben a filmben. Hogy még szürreálisabbá tegye az előzményeket, párhuzamot vonnak közte és Boleyn Anna, VIII. Henrik szerencsétlenül járt királynője között is. De a drámai elemeken kívül a film a hétköznapok szépségét is ünnepli, például olyan jelenetekben, amelyekben Diana meglátogatja gyermekkori otthonát vagy játszik a gyerekeivel. Az ilyen pillanatokban Stewart csodálatosan hozza ki "Di" hercegnő naivitását.
#5

dráma

Károly herceg és Camilla Parker Bowles kapcsolatának története, a herceg és Diana hercegnő házassága idején, majd válása és a hercegnő halála után.

Károly herceget és Diana hercegnőt egyszer megkérdezte egy interjúkészítő, hogy szerelmesek-e. Míg Diana egy harsány "Ó, igen"-nel válaszolt, Károly mogorván azt felelte: "Bármit is jelentsen a 'szerelmes'". Ez az idézet találóan adja a címét ennek a brit tévéfilmnek, amely Károly és Camilla Parker Bowles kapcsolatát dolgozza fel. Mint azt sokan tudhatják, Károly és Camilla már a Dianával kötött házassága előtt is szoros kapcsolatot ápoltak. Széles körben úgy vélik, hogy a folyamatos viszony volt az egyik oka Diana válásának. Így természetesen Diana is jelentős mellékszerepet játszik ebben a filmben, amely még Charles és Camilla a hercegnő halála utáni életét is feldolgozza.
#4

76 Diana  (2013)

(9) (2)

dráma | életrajzi | romantikus

Lady Diana a szívek hercegnője, az ikon, maga az elegancia, a kedvesség. Rengeteg jótékonysági szervezetben tevékenykedett, és nagyon sokat tett világszerte a hátrányos helyzetű,... több»

A Diana a címszereplő főhősnő életének utolsó két évét dokumentálja, a filmben Naomi Watts alakítja a hercegnőt. A forgatókönyv Kate Snell Diana: Her Last Love (Diana: Az utolsó szerelem) című non-fiction könyvéből merít ihletet. Diana válása és végül Dodi Fayeddel való kapcsolata képezi a film alaptételének nagy részét. Középtávon a pakisztáni szívsebésszel, Hasnat Khannal való kapcsolatát is érintik. Khan azonban nem maradt mellette, mert ellenérzései voltak Diana "sztárságával" szemben. Azáltal, hogy a Diana ilyen változatos kapcsolatokat dolgoz fel, megmutatja, mennyire szerencsétlen volt a hercegnő romantikus élete. Ugyanakkor a film a hercegnő aktivizmusát is bemutatja a taposóaknák elleni kampányok révén. Sajnos a film sorsa is balszerencsésen alakult, mivel elsöprően negatív kritikákat kapott.
#3

dokumentum | dráma

A halálos baleset után, mely megdöbbentette a világot, ez az erőteljes filmdráma elsőként mutatja be Lady Diana, a huszadik század egyik legnagyobb ikonjának utolsó napjait. 1997... több»

Ahogy a cím is sugallja, ez a dokudráma Diana és Dodi Fayed kapcsolatának utolsó napjait mutatja be a tragikus autóbalesetig. Bár a filmben valódi archív felvételek és személyes interjúk szerepelnek, ezzel párhuzamosan a rekonstruálás megközelítése is jelen van. Így a két elbeszélői stílus keveredik, hogy bemutassa a "nép hercegnője" életének utolsó napjait. Ugyanakkor nem tör új utakat, és olyan eseményeket dolgoz fel, amelyeket már sok más dokumentumfilm is feldolgozott.
#2

51 Diana: A musical  (2021)

(2)

dráma | életrajzi | musical

Netflix

Élő felvétel a Broadway musicalről, ami Diana hercegnő életét dolgozza fel. A felvételeket a Longacre színházban készítették New Yorkban, a koronavírus-járvány tombolása... több»

Az azonos című Broadway-musical Diana életének hullámhegyeit és mélypontjait mutatja be az életnagyságnál nagyobb zenei előadásokon keresztül. Jeanna de Vaal lendülete a főszereplő szerepében dicséretes, még akkor is, ha minden más megkérdőjelezhető a Dianával kapcsolatban. A kritikusok és a közönség egyaránt negatívan reagáltak a musicalre, egyesek túlságosan kizsákmányolónak vagy akaratlanul viccesnek találták.
#1

dráma

A Diana walesi hercegnő és James Hewitt kapitány között kibontakozó kapcsolat története. Hewitt könyve alapján.

Diana életének egyik botránya a James Hewitt kapitánnyal folytatott (?) viszonya volt. Bár ennek az afférnak nem minden aspektusát igazolták, Hewitt merész állításokat tett a Princess In Love című könyvben. A könyv ihlette az azonos című hírhedt filmet, amelynek középpontjában a hercegnő házasságon kívüli kapcsolata áll. A szerelmes hercegnő egyedisége abban rejlik, hogy talán egyike azon kevés, a brit királyi családról szóló filmeknek, amelyek Diana hűtlenségével foglalkoznak, szemben Károly herceggel, akit a szokásos gyanúsítottként tartanak számon. Ennek ellenére a film valószínűleg túl melodramatikus a nézők számára, ami az alacsony nézettségéből is látszik.