Mi jut eszedbe, ha Emily Bluntra gondolsz? Valószínűleg olyan kifejezések, mint az "angol rózsa" vagy Az ördög Pradát visel című filmből vett mém-idézetek.

Mióta a 2000-es évek elején feltűnt a színen, Blunt a rajongók és a kritikusok kedvence. Több tucatnyi ikonikus szereppel a háta mögött a színésznő generációjának egyik legtiszteltebb és legelismertebb művészévé vált.

Végül is, mivel az önéletrajzában olyan filmek szerepelnek, mint a Charlie Wilson háborúja, Az ifjú Viktória királynő, Sorsügynökség, A lány a vonatonHang nélkül és a Mary Poppins visszatér, egyértelmű, hogy Blunt nemcsak tehetséges, hanem hihetetlenül sokoldalú is.

Miután középosztálybeli londoni otthonban nőtt fel, Blunt már tinédzserként rátalált arra az útra, aminek a végén hivatásos színésznő lett - még ha nem is volt biztos benne, hogy ez az a karrier, amit szeretne. Kíváncsi vagy, hogyan lett belőle az a sztár, aki ma? Íme Emily Blunt lenyűgöző átalakulása.

Négy testvér egyikeként nőtt fel egy művészi, intelligens családban

Emily Blunt 1983. február 23-án született. London Roehampton nevű, festői délnyugati kerületében nőtt fel, négy gyermek közül másodikként. Minden jel szerint kellemes, középosztálybeli neveltetése volt. Édesanyja, Joanna egykori színésznőből lett tanárnő, édesapja, Oliver pedig ügyvéd volt. Családját sokan "előkelőnek" neveznék. Testvérei, Felicity ( Aki egyébként Stanley Tucci felsége.), Sebastian és Susannah Emilyhez hasonlóan intelligensek és művészlelkűek.

Gyerekként Emily, ahogy egyszer a The Guardiannek elmondta, "a csintalan volt, aki a nyaralás alatt klubba akart menni". És ahogy a Glow magazinnak is mesélte: "Azt terveztem, hogy egyetemre megyek modern nyelveket tanulni, hogy az ENSZ fordítója lehessek". Mindez azonban megváltozott, amikor helyette a színészet került az útjába. És minden a dadogással kezdődött.

Valójában a dadogása indította el a színésznővé válás útján

Emily Blunt gyerekkorának meghatározó eleme volt a dadogása, ami körülbelül hatéves korában kezdett el jelentkezni. Mire 11 vagy 12 éves lett, a beszédének állandó részévé vált.

"Nem ez volt az egész énem, ez csak egy része volt annak, aki voltam. Voltak bizonyos emberek, akik szerettek ezen keresztül meghatározni engem" - mondta a Marie Claire-nek - "Ez kemény volt."

Bár a legtöbb ember valószínűleg nem gondolná, hogy a dadogás jó alapot adhat a színészethez, Blunt esetében pontosan ez történt. Egy tanár javasolta Bluntnak, hogy vegyen részt az iskolai színdarabban. Azt javasolta, hogy használjon akcentust.

"És ez nagyon felszabadító dolog volt számomra gyerekként" - emlékezett vissza Blunt - "Hirtelen folyékonyan beszéltem. Az önmagamtól való eltávolodás bizonyos szempontból felszabadító volt". 

Miután eljátszotta Tiny Timet a Karácsonyi énekben, Blunt nemcsak arra talált módot, hogyan dolgozzon a dadogásával, hanem művészi kiutat is lelt.

18 évesen kapta meg első profi állását - és egy ikonikus mentort 

Miután még az iskola alatt kapott egy ügynököt, Emily Blunt hamarosan profi projektek meghallgatásain találta magát - és nem telt el sok idő, mire a szakma felfigyelt rá. Mindössze 18 évesen szerepet kapott a londoni West End egyik színdarabjában. A "The Royal Family" című darabban Judi Dench is szerepelt, és a darabot Peter Hall rendezte.

Dench hamarosan Blunt mentora lett. "Egyszer csak meghallottam azt a hangot a mögöttem lévő szobában" - mesélte Blunt a The Guardiannek - "és emlékszem, hogy éreztem, hogy elszállt belőlem a levegő. És azt mondta: 'Helló, drágám. Ha bárki gondot okozna neked, egyenesen hozzám gyere."

Sőt, Blunt még azt is elárulta a Vanity Fairnek, hogy Dench minden előadás után meghívta őt az öltözőjébe. "Szegény Emily. Nem volt egy nagyszerű darab, de a legjobban szórakoztunk rajta" - mondta később Dench - "Azt hiszem, elég fiatal, ijedt és bizonytalan volt, amikor a 'Királyi család'-ot csináltuk."

De úgy tűnik, Dench már akkor is látott benne valamit, és azóta sem lepődött meg azon, hogy milyen messzire jutott. "Egyáltalán nem lep meg, hogy hol tart" - mondta a legandás színésznő - "Izgatott vagyok, hogy ő egy nagy, gyönyörű sztár".

Az ördög Pradát visel című filmben nyújtott alakítása tette igazán ismertté Hollywoodban

Néha elég egyetlen szerep ahhoz, hogy egy színész a viszonylagos névtelenségből világhírűvé váljon. Emily Blunt számára ez a szerep Emily, a Meryl Streep által alakított Miranda Priestly pimasz brit asszisztensnője volt Az ördög Pradát visel című filmben.

Ahogy Blunt a Vulture-nak elmondta, a filmet egyértelműen a nagy áttörésnek tekinti: "'Az ördög' volt az a film, amit mindenki szeretett és látott, így óriási hatással volt a karrieremre. Segített felfedni egy bizonyos részemet; nem csak a lángész vagy az angol rózsa voltam. Segített abban, hogy karakterszínészként tekintsenek rám, amire mindig is vágytam."

dráma | szatíra | vígjáték

Andy Sachs, a frissen diplomázott főiskolás lány elkerül a New York-i divatvilág legnagyobb hatalmú úrnője, Miranda Priestly mellé. A fiatal lány egyáltalán nem illik bele a... több»

Sőt, a szerep annyira ikonikus volt, hogy a mai napig újabb és újabb szerepeket nyer neki. Ahogy Rob Marshall, a Mary Poppins visszatér és a Vadregény rendezője a Vanity Fairnek elmondta, Az ördög Pradát visel című filmben látta őt, és ez volt az egyetlen dolog, ami érdekelte.

"Azonnal a fiatal Maggie Smith-re emlékeztetett a humora, a színészi képességei és a sebezhetősége miatt" - mondta a rendező - "Hihetetlenül hosszú karriert jósolok neki, mert rendkívüli tehetsége egyedülálló. Ez túlmutat a szépségen, a külsőségeken és a koron."

A John Krasinski-vel való találkozás (és házasság) megváltoztatta Emily Blunt életét

Emily Blunt 2008-ban egy közös barátjuk révén ismerkedett meg John Krasinski színésszel egy étteremben. Elmondása szerint ez egyfajta szerelem volt első látásra. "Csak állt ott, és megnevettetett" - mesélte Seth Meyersnek - "Valahogy [azonnal tudtam]." Hamarosan randizni kezdtek, és kevesebb mint egy évvel később a férfi megkérte a kezét. "Tényleg sírt, miután én is sírtam, és mi is sírtunk, aztán mindenki sírt körülöttünk" - mesélte Krasinski az Accessnek a lánykérésről.

Blunt számára a Krasinski-vel való találkozás és házassága megváltoztatta az életét. "A Johnnal való találkozás tényleg megváltoztatta az életemet" - mondta az InStyle-nak. A férfi nem csak az élettársa lett, hanem a legnagyobb támogatója is - "Amikor érzem a támogatást, amit tőle kapok, legyőzhetetlennek érzem magam" - áradozott Blunt - "Van valaki mögötted a jó napjaidon, és van valaki előtted a rossz napjaidon". Mesebeli házasságnak hangzik, ha minket kérdezel!

Az évek során Emily Blunt kiábrándult Hollywood vonzerejéből

Sok kislány úgy nő fel, hogy színpadi vagy filmes karrierről álmodik - Hollywoodot egyfajta misztikus, varázslatos helynek képzelik, ahol az álmok valóra válnak. Bár Emily Blunt is ezek közé a nagy álmokat szövögető kislányok közé tartozott, az évek során megváltozott a felfogása.

"[A színészet] úgy tűnik, hogy szivárványokból és napsugarakból áll" - elmélkedett a Vanity Fairnek - "Aztán rájössz, hogy azért hívják showbiznisznek, mert ez egy üzlet." Miután Blunt megszokta, hogy Hollywoodot úgy kezeli, mint bármely más üzletet, megváltoztatta a hozzáállását. Most már szeret egészséges távolságot tartani a hollywoodi nyomástól - szeret bemenni, elvégezni a munkáját, majd újra kijönni, és mindezt úgy, hogy közben "vastag a bőre".

Ahogy ő fogalmazott: "Szerintem sisakot kell viselni. ... Egy gépezet része vagy, amely mozog, és elborít és megfojt, ha nem vagy kemény benne."

Leküzdött néhány nagy félelmet, hogy elvállalja ezt az ikonikus szerepet

Emily Blunt 2018-ban a Mary Poppins visszatér című filmben játszotta el Mary Poppins legendás szerepét. A híres "gyakorlatilag tökéletes" brit dadust eredetileg Julie Andrews alakította az 1964-es filmben. Természetesen Blunt rájött, hogy "elég nagy cipőbe kellett volna bújnia". Úgy tűnik, amikor Rob Marshall rendező felajánlotta neki a szerepet, félresöpörte a félelmeit.

"Hallottam, ahogy mélyen beszívta a levegőt az izgalomtól" - mesélte a The Hollywood Reporternek a rendező - "Tudtam, hogy persze mindannyiunknak voltak félelmei azzal kapcsolatban, hogyan követhetjük azt a zseniális első filmet, de tudtam, hogy ő mennyire rettenthetetlen, és tudtam, hogy igent fog mondani."

De Blunt nem csak a szereptől félt. Hanem az énekléstől és a repüléstől is, amivel a szerep járt. "Az énekléstől és a magasságtól is rettegek" - mondta a The Hollywood Reporter című lapnak - "Ebben a filmben úgy kellett énekelnem, hogy közben nagy magasságból függtem. Azok a napok elég traumatikusak voltak, de túléltem, és a végén elég büszke voltam. Katartikus élmény volt."

Az évek során kerülte a közösségi médiában való jelenlét kiépítését

Míg egyes hírességek nem tudnak leszokni a közösségi médiáról, Emily Blunt ennek épp az ellenkezője. Valójában Blunt hihetetlenül ellenáll a közösségi médiának. Személy szerint ő inkább megtartja magánéletét magának.

"Nem hiszem, hogy sz***, hogy őszinte legyek" - mondta a Vanity Fairnek. Majd így folytatta: "Erősen hiszek abban, hogy a munkám az, hogy meggyőzzem önöket arról, hogy valaki mást játszom, így túl sok személyes dolgot felfedni...? Ebbe egyszerűen nem tudok belemenni."

Blunt még egy Frances McDormandról szóló történetet is felidézett, aki egyszer megosztotta Blunttal a rajongókkal való találkozásra vonatkozó stratégiáját: "Amikor valaki egy képet kér tőle, azt mondja: 'Tudod mit? Én már visszavonultam ettől. De szívesen kezet rázok és találkozom veled." A dolgok állása alapján Blunt jó úton halad, hogy McDormand közösségi média-ellenes nyomdokaiba lépjen.

Amikor elkezdett producerkedni, végre kezdte felfedezni, hogy mennyit ér

Sok hollywoodi színész és színésznő azután kezd el más kreatív szerepeket felfedezni a kamera mögött, miután karrierje igazán beindult. Végül is színészként kevés befolyásuk van a projektek irányítása felett, amelyekben részt vesznek. Míg Emily Blunt férje, John Krasinski a Hang nélkül című filmmel a rendezés felé fordult, a színésznő a produceri munka felé.

Blunt 2022-ben első projektjének executive producere (és főszereplője): Az Angolok  egy minisorozat egy nőről, aki bosszút akar állni a fia meggyilkolásáért.

Ahogy Blunt a Harper's Bazaarnak 2020-ban kifejtette, a produceri szerepkörbe való lassú belépés fontos változás volt a karrierjében. "Eljutsz arra a pontra, amikor már elég régóta csinálsz valamit, és igenis van véleményed" - magyarázta - "Egy britnek nagyon nehéz dolog elkezdeni felfedezni a saját értékét, de egy bizonyos ponton el kell kezdened".

67 Az Angolok  (2022)

dráma | western

Egy angol nő 1890-ben Nyugatra érkezik, hogy bosszút álljon azon a férfin, akit fia haláláért felelősnek tart, és találkozik egy volt lovassági felderítővel és a... több»