Gyászhír: Elhunyt Antony Sher

Meghalt Sir Antony Sher, az elismert brit színházi színész, aki a Szerelmes Shakespeare-ben és A hobbit: Smaug pusztasága bővített kiadásában is szerepelt. 72 éves volt.

A Royal Shakespeare Company pénteken tweetelte, hogy Antony Sher rákban hunyt el. Sher férje, Gregory Doran, az RSC művészeti igazgatója gondoskodott róla az elmúlt hónapokban.

„Kollégái nagyon szerették és rendkívül csodálták Anthonyt. Sok fiatal színész számára volt példakép, és felfoghatatlan, hogy már nincs közöttünk” - emlékezett meg a színészről Catherine Mallyon, az RSC ügyvezető igazgatója és Erica Whyman, művészeti igazgatóhelyettes.

Shert az Egyesült Királyság egyik legjobb színházi színészeként tartották számon, akit Károly herceg egykor kedvenc színészeként jellemzett.

Sher litván-zsidó családban született 1949-ben Dél-Afrikában, majd az 1960-as évek végén Londonba költözött. Az 1970-es években számos színdarabban játszott, és 1982-ben az RSC tagja lett, majd két Laurence Olivier-díjat nyert a legjobb színésznek járó kategóriában az 1985-ös III. Richárdért és az 1997-es Stanley-ért, valamint további két alkalommal jelölték.

Szerepelt filmes és televíziós projektekben is. Dr. Moth-ot alakította a Szerelmes Shakespeare-ben, amiért elnyerte a SAG-díjat, valamint Benjamin Disraeli brit miniszterelnököt játszotta az 1997-es Botrány a birodalomban című filmben. Legutóbb A hobbit: Smaug pusztasága bővített kiadásában láthatták a nézők Thráin szerepében.