Meghalt a Hegedűs a háztetőn sztárja, Chaim Topol

87 éves korában elhunyt Chaim Topol színész.

1935-ben született Tel-Avivban, színészi karrierjét az IDF szolgálatának teljesítése közben kezdte a hadsereg társulatában, ekkor ismerkedett meg feleségével, Galiával. A következő években csatlakozott egy színházi társulathoz. 1961-ben kapta meg első filmes szerepét az I Like Mike című produkcióban.

Az első nagyobb áttörést végül az 1964-es Sallah Shabati hozta meg számára, amely egy tranzittáborban élő mizrahi bevándorló család nehézségeit tárja fel. A film végül elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-díjat.

Ő alakította Tevjét az 1971-es Hegedűs a háztetőnben, a szerepet egyébként korábban számos alkalommal is előadta még színházi pályafutása során, ennek köszönhetően figyelt fel rá Norman Jewison rendező.

További ismert alakításai a Ki megy a nő után?, a Meghökkentő mesék, a James Bond: Szigorúan bizalmas, a Forrongó világ, a SeaQuest - A mélység birodalma és A törvény terhe című produkciókban láthatók.

Chaim Topol évekig küzdött az Alzheimer-kórral. A színészt három gyermeke és több unokája gyászolják. Nyugodjon békében!

 

#1
Chaim Topol

Chaim Topol

szül. 1935. 09. 09. - elhunyt 2023. 08. 08.
Tel Aviv, British Mandate of Palestine
1935-ben született Tel-Avivban, színészi karrierjét az IDF szolgálatának teljesítése közben kezdte a hadsereg társulatában, ekkor ismerkedett meg feleségével, Galiával. A következő években csatlakozott egy színházi társulathoz. 1961-ben kapta meg első filmes szerepét az I Like Mike című produkcióban. Az első nagyobb áttörést... több»