Bár nehéz lenne csupán egy szerepet kiemelni, Pierce Brosnan karrierjében kétségtelenül James Bond alakítása számít a legikonikusabbnak.

Sokan talán Remington Steele-ként ismerték meg a színész, Brosnan karrierjében a 007-es ügynök hozta meg az áttörést. Az 1995-ben megjelent Aranyszemmel vette át a stafétát Timothy Daltontól, aki mindössze az 1989-es Halálos rémületbenben alakította őfelsége titkos ügynökét, a film fogadtatása azonban kevésbé volt mondható sikeresnek.

A The Guardiannak adott legfrissebb interjújában Brosnan arról is beszélt, milyen hatással is volt a teljes pályájára az, hogy elvállalta annak idején Bond szerepét:

“Bond egy olyan ajándék volt számomra, amely folyamatosan hatással van a karrieremre a mai napig. Ha egyszer elvállaltad a szerepet, akkor örökre te leszel James Bond, ebbe bele kell törődni” - jegyezte meg a színész.

Nem állíthatjuk azonban, hogy Brosnant beskatulyázta volna a karakter, hiszen rendkívül változatos karriert tudhat magáénak, legutóbb pedig Will Ferrell mellett volt látható az EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL: A Fire Saga történetében.