A(z egyik) legrosszabb Stephen King-adaptáció szinte senkit nem győzött meg, kivéve Kinget

A rajongók megnyugodhatnak – gondoltuk, amikor maga az alkotó  jóváhagyta a filmet. Mármint A setét torony című akció/fantasyt, amit Stephen King hatalmas, hétkötetes regényfolyamából készül – és az írója már előre figyelmeztette a híveit, hogy a moziváltozat el fog térni a könyvektől. Ez mind szép és jó, de a film végül egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A nagy változtatás már abból is gyanítható volt, amikor kiderült, hogy Idris Elba alakítja a könyvsorozatban kék szemű, szőke harcost és revolverhőst. Az ő ellenfelét Matthew McConaughey játszotta. A párhuzamos világok között vándorló, az összes világ sorsáért küzdő harcosok története egyszerre fantasy, akció és western, és King ugyan sokat rábízott a filmesekre, de a rendező, Nikolaj Arcel szerint, a maga csendes módján azért bele is szólt.

– Egyszer beállított az irodámba, és azt mondta: van néhány javaslatom. Azután elküldött egy kinyomtatott forgatókönyvet, amibe kézzel írt megjegyzéseket – mesélte a rendező újságíróknak. – Olyanokat, mint: „szerintem, Roland itt nem beszélne ennyit”… A figurákat igyekezett megőrizni olyannak, amilyenek.

King a forgatáson nem jelent meg, de ő is megnézte a filmet. És a következő üzenetet küldte: „Ez nem pont az én regényem, de szellemében, hangulatában nagyon is az. Nagyon elégedett vagyok vele!”

Kedveljük Kinget és számos remek adaptáció készült a művei alapján, de hogy mit látott a Setét toronyban, amire elégedetten bólintott, arra talán sosem kapunk választ. Abban pedig a nézők és a kritikusok döntő része is egyet ért, hogy ez a film bizony a leggyengéb feldolgozások közé tartozik. Nem véletlen, hogy az előzetesen ígérgetett folytatásokból végül semmi sem lett.

akció | fantasy | horror | kaland | sci-fi | western

Egy revolverhős vándorol a végtelen pusztában. Igazi harcos, aki az igazság nyomában jár, és szörnyekkel viaskodik. Roland Deschain (Idris Elba) magányos harcos, aki a Setét... több»