Tarantino tényleg felhagy a filmezéssel

Quentin Tarantino sosem tartozott a legtermékenyebb rendezők közé, ugyanakkor az elmúlt röpke harminc évben szinte kivétel nélkül csak remek filmeket tett le az asztalra. Legalábbis azok számára, akik szeretik a stílusát, hiszen az egyik legmegosztóbb filmipari szereplőről beszélünk. Ugyanakkor Tarantino már korábban is jelezte, hogy komolyan tervezi a rendezéstől való visszavonulást, az idei Golden Globe-on újra megerősítette ezt.

Miután átvette a Volt egyszer egy Hollywood legjobb forgatókönyvért járó díjat, köszönőbeszédében újra elővette a témát. Elmondta, hogy fikarcnyit sem változott az álláspontja, vagyis korábbi elhatározásához tartja magát, miszerint tíz film után örökre felhagy a rendezéssel. Mint mondta, szeretne a csúcson leköszönni, hogy a rajongókban maradjon még egy kis várakozás az irányában, ami sosem teljesülhet be. Persze nem távolodna el a filmipartól, hiszen a jövőben is írni szeretne forgatókönyveket, valamint tervei közt TV-műsorok is szerepelnek. Vagyis, ha valóban felhagy a rendezéssel, akkor sem maradunk végleg Tarantino-filmek nélkül, csak épp egy picit másképp veszi majd ki a részét ezek elkészítéséből, mint eddig.

És, hogy mikor jöhet el a nap, amikor Tarantino végleg felhagy a filmrendezéssel? Ez egy érdekes kérdés, ugyanis a rajongók véleménye megoszlik, hogy eddig kilenc vagy tíz filmet rendezett-e. Sokan a Kill Bill két epizódját egyetlen alkotásnak tekintik még úgy is, hogy valójában eléggé eltérnek egymástól. Ha így nézzük, akkor egy film (talán épp a Kill Bill: Vol. 3?) még maradt Tarantino tarsolyában. Ha viszont a két alkotást külön vesszük, akkor bizony a Volt egyszer egy Hollywood a tizedik a sorban, vagyis a rendező-legenda bármikor bejelentheti hivatalosan, hogy köszi, ennyi volt.

Akárhogy is lesz, Quentin Tarantino nem akármilyen életművet hagy majd maga után. Első nagy rendezése a Kutyaszorítóban volt még 1992-ben, majd jött mind közül talán a leghíresebb, az 1994-es Ponyvaregény. Az utóbbi években pedig olyan filmeket tett le az asztalra, mint a 2009-es Becstelen brigantyk, a Django elszabadul 2012-ben, az Aljas nyolcas 2015-ben, valamint legutóbb a Volt egyszer egy Hollywood