A pénz minden gonosz alapja, hangzik a mondás, és erre csak ráerősített a Tőzsdecápák című kultikus thriller. Oliver Stone filmjének üzenete azonban éppoly releváns ma, mint több mint harminc éve. A Michael Douglas és Charlie Sheen főszereplésével bemutatott  produkció ugyan nem halmozta az Oscar-jelöléseket, egy fontos díjat azonban mégis be tudott söpörni a legjobb férfi színész kategóriájában Michael Douglas révén, aki azóta, egész pontosan 1987 óta egyetlen további alkalommal sem jelöltek az Akadémia aranyszobrára. Azonban ami egyeseknek sikert, másoknak könnyen csalódást jelenthet, kult rovatunk új cikkében most ennek a hátterét mutatjuk be.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy film egyszerre büszkélkedhet Oscar és Arany Málna-díjjal, de, ahogy azt mondani szokás, ami megtörténhet, az meg is történik. A Tőzsdecápák a saját jogán is kiérdemelte a kult státuszt, azonban ehhez kétségkívül nagyban hozzájárul Michael Douglas kiváló alakítása is. A színész 1988-ban a szakma egyik legnagyobb elismerését vehette át az Oscar-gálán, ahol ott volt filmbeli partnere is, Daryl Hannah, aki nem feltétlenül lehetett túlságosan boldog.

A színésznő, akinek ez a film jelenthette volna a belépőt az A-listás hollywoodi színészek körébe, ugyanis egy nappal korábban lett az Arany Málna "büszke" tulajdonosa. A Tőzsdecápák sok erénye mellett ugyanis gyakran elsiklunk annak a ténye mellett, hogy Hannah alakítása nem csak a nézőket, de a szakmát sem győzte meg. A legrosszabb mellékszereplő kategóriájának győzteseként valóban nem sok babér termett neki, arról nem is beszélve, hogy ezt követően még kétszer jelölték Málnára, előbb rögtön a Tőzsdecápák után egy évvel a Pajzán kísértetekben, majd 1995-ben a Hárman párban-ban nyújtott alakításáért, mindháromszor ugyanabban a kategóriában. Ezeket követően pedig a színésznőt már csak többnyire B-mozikban és tévéfilmekben láthatta a közönség.

A rendező, Oliver Stone ugyan nem lehetett maradéktalanul elégedett, különösen azt követően, hogy egy évvel korábban Oscart nyert, 88-ban pedig még csak nem is jelölték, de 89-ben ismét őt ünnepelte a szakma, amikor Született július negyedikén kapcsán újabb Oscarral tüntették ki.