Játssz egy Lenovo Miix tablet PC-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  

Tizenkét dühös ember


(12 Angry Men)
Tizenkét dühös ember

Tartalom

Kamaradarab egy döntés meghozataláról. A tizenkét esküdtnek egy egyszerűnek látszó gyilkosssági ügyben kell ítéletet hoznia. Az egyik esküdtben azonban felmerül a gyanú, hogy a vádlott bűnössége mintha túlságosan is nyilvánvaló lenne, és alaposabban át kéne beszélni a tárgyalóteremben hallottakat, hiszen mégiscsak  egy fiatal ember életéről van szó. Kezdeben tizenegyen vannak ellene, de a helyzet lassan megváltozik, és kiderül, már nem is a gyilkossági ügyről van szó, sokkal inkább saját történeteikről és gyarlóságaikról.
(SódóGA)
 
2015. 01. 09. 11:39 

Még órákkal a film után is rágódtam. Több szempontból is fantasztikus alkotás. Egyfelől jó azt látni, hogy nem akcióval, hanem intellektuális kihívásokkal, morális dilemmákkal, személyes konfliktusokkal van tele a film. Másfelől meg nagyon izgalmas krimi, nem lehet tudni, hogy vajon mi fog a végén kiderülni, kiderül-e egyáltalán bármi is. De a legjobba fimben, hogy miközben nézed, önreflexióra ébreszt. Tökéletes alkotás.

 
2015. 02. 09. 15:48 

Tökéletes példája annak, hogy hogyan lehet minimalista eszközökkel (12 szereplő, egy helyszín) folyamatosan fenntartani a feszültséget, a néző figyelmét, kerülve mind a fásultság érzetét, mind a hatásvadász megoldásokat. Ahogy a való életben is vannak domináns és jellegtelen személyiségek, úgy az esküdtek karaktere sincs egyforma részletességgel kidolgozva (erre kevés is lenne 90 perc), de sikerült egyedi, sajátos célok és motivációk szerint működő, világosan elkülöníthető karaktereket alkotni, amelyek közül mindegyik tökéletesen betölti a neki szánt szerepet. A film olyan általános érvényű filozófiai és lélektani problémákat boncolgat, amelyek egyidősek az emberi kultúrával, úgyhogy sem a téma, sem a megvalósítás nem veszített aktualitásából 50 év elteltével sem.

 
2016. 06. 21. 17:41 

Én is csak áradozni tudok erről a filmről. Már az elején a lényegre tér, és végig fenntartja a néző figyelmét.

Henry Fonda
Henry Fonda
John Fiedler
Lee J. Cobb
E.G. Marshall
Henry Fonda
Edward Binns
Henry Fonda
John Fiedler
Lee J. Cobb
 

A film költségvetése 340,000 dollár volt.

(Borga)
 

Kevesebb mint 3 hét állt a stáb rendelkezésére, hogy létrehozzák a filmet.

(Borga)
 

A filmben szereplő bicska, egy olasz stílusú nyéllel ellátott, kriss-pengével rendelkező rugós kés volt.

(Mavil)


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.