Nem a depresszió okozta Robin Williams halálát

Kilenc éve, hogy már nincs köztünk Robin Williams. A színész és humorista halálának híre megdöbbentette a világot.

Mint kiderült, Robin Williams saját kezével vetett véget az életének, mindezt akkoriban pedig mostanában azzal hozták összefüggésbe, hogy a színész súlyos depresszióban szenvedett. A boncolási jegyzőkönyv ugyanakkor megerősítette, hogy Robin Williams egy ritka betegségben, a Lewy-testes demenciában szenvedett. A gyakran félrediagnosztizált LBD-nek számos tünete van, amelyek a betegben jelentkeznek és hamar elhatalmasodnak rajta.

“Nem a depresszió ölte meg Robint. A depresszió volt az egyik, nevezzük úgy, hogy ötven tünet közül, és ez csak az egyik volt. Az orvosok azt mondták nekem a boncolás után: ‘Meglepődött, hogy a férje egész agyában és az agytörzsében Lewy-testek voltak?’” - nyilatkozta a színész felesége, Susan Schneider.

“Azt sem tudtam, hogy mik azok a Lewy-testek. De azt mondtam: ‘Nem, nem vagyok meglepve.’ A tény, hogy valami beszivárgott a férjem agyának minden részébe? Ez tökéletesen érthető volt. Nagyon nem volt jellemző Robinra, hogy ennyire paranoiás legyen. És ez volt a kezdete ennek a 10 hónapig tartó, egyre súlyosbodó tünetekkel teli dobpergésnek” - tette hozzá Schneider.

A rajongók csakugyan nehezen hitték el, hogy Robin Williams depressziós lett volna, hiszen a humorista mindig pozitív és derűs oldalát mutatta a nyilvánosság felé a filmjeiben és a fellépései során egyaránt.