Francia séf, 1926. február 11-én született Collonges-au-Mont-d’Or-ban. Szülei és felmenői molnárok voltak. Édesapja Georges Bocuse, édesanyja Irma Roulier volt. Családjával a Saone partján nyitottak fogadót, melyet később étteremmé alakítottak át. Paul nagyon szeretett apja éttermének konyhájában dolgozni, már 9 évesen is minden idejét ott töltötte. Gyermekkorában is szakács szeretett volna lenni, így beiratkozott egy szakács iskolába, és az Eugenie Brazier lyoni étteremben tanulta a szakácsmesterséget.... Több
Francia séf, 1926. február 11-én született Collonges-au-Mont-d’Or-ban. Szülei és felmenői molnárok voltak. Édesapja Georges Bocuse, édesanyja Irma Roulier volt. Családjával a Saone partján nyitottak fogadót, melyet később étteremmé alakítottak át. Paul nagyon szeretett apja éttermének konyhájában dolgozni, már 9 évesen is minden idejét ott töltötte. Gyermekkorában is szakács szeretett volna lenni, így beiratkozott egy szakács iskolába, és az Eugenie Brazier lyoni étteremben tanulta a szakácsmesterséget. 1940-től Párizs számos éttermében tanult, dolgozott és figyelte a mesterszakácsok tudományát.
1956-ban sikerült édesapjától átvennie anyai nagyszülei éttermét. Két évre rá megkapta első Michelin-csillagát. Ezt követte 1962-ben a második, 1965-ben pedig a harmadik csillag. Kiérdemelte a Franciaország Legjobb Szakembere címet. 1965-ben megnyitotta első éttermét, a L’Auberge-t, 1966-ban pedig visszavásárolta nagyapja éttermét, a L’Abbaye de Collonges-t. Nagyon sikeres volt a szakmájában. 1975-ben a Francia Köztársaság Becsületrendjével jutalmazták, 1989-ben Gault Millau az Évszázad szakácsának választotta. Országszerte több éttermet, gyorsbüfét, bisztrót üzemeltet, éttermet nyitott Floridában, Japánban, Nagovában és Tokióban is. 1987 óta évről évre megrendezik a róla elnevezett szakácsversenyeket.
2018. január 20-án, 91 évesen, súlyos és hosszan tartó betegségben, Parkinson-kórban halt meg Collonges-au-Mont-d’Or-ban.
(LiliOm)