Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Richard Linklater

Richard Linklater

Rendező | Színész

Szül.: 1960. 07. 30., Houston, Texas, Amerikai Egyesült Államok

Adatlap
46
Filmográfia
11
Díjak
12
Érdekességek
1
Képek

Érdekességek

Hová tűntél, Bernadette? (2018)

A film előkészítése több évet vett igénybe. Az Annapurna Pictures és a Color Force már 2013-ban megszerezte a regény megfilmesítési jogait, azonban igen nehezen mozdult egyről a kettőre a produkció. Két évvel később leszerződött a rendezői székre az Oscar-díjas Richard Linklater, majd szintén 2015-ben egy újabb Oscar-díjas, Cate Blanchett is csatlakozott a stábhoz.

Hová tűntél, Bernadette? (2018)

A Hová tűntél, Bernadette? Richard Linklater és Laurence Fishburne második közös filmje. A színész és a rendező első alkalommal 2017-ben, a Last Flag Flying forgatásán dolgozott együtt.

Sráckor (2014)

Mason lánytestvérét a rendező, Richard Linklater lánya alakítja.

Sráckor (2014)

Richard Linklaterlánya (Lorelei Linklater) játsza Samantha szerepét.
Az érdekesség az, hogy a lány 9 évesen könyörgött apjának egy szerepét, és így kapta meg ezt. Aztán később kb. a forgatás felénél rájött, hogy ez nem az Ő világa, de ekkor már végig kellet csinálnia. Ez látszik is a filmben, hisz a közepétől, már alig szerepel, az elején még táncos számmal kezd és többet látszik, mint öccse.

Sráckor (2014)

Richard Linklater legelőször Ethan Hawke-ot kérte fel a szerepre, akivel már korábban is sokat dolgoztak együtt és jó barátok is voltak. Vele együtt gondolkoztak ki lenne a megfelelő színésznő az anya szerepére, ekkor jött Patricia Arquette szóba, aki egészen fiatalon lett édesanya.

Sráckor (2014)

Richard Linklater kb. 9-10 filmet leforgatott, amíg a Sráckor elkészült.

Mielőtt éjfélt üt az óra (2013)

A filmet Amy Lehrhauptnak ajánlották, aki az első filmet inspirálta Richard Linklater számára.

Kamera által homályosan (2006)

A forgatás Richard Linklater szerint 23 napot vett igénybe.

Mielőtt lemegy a Nap (2004)

Mivel a film cselekménye késő délután játszódik, Richard Linklater rendező csak ebben a napszakban volt hajlandó forgatni, mert úgy gondolta, hogy ez sokat tesz hozzá a film hitelességéhez.

Négy szoba (1995)

A film eredeti címe "Öt szoba" lett volna, az ötödiket Richard Linklater rendezte volna, de visszalépett.

Mielőtt felkel a Nap (1995)

A film alapötletét a rendező, Richard Linklater személyes élményei adták. Linklater egyszer megismerkedett egy nővel, Amyvel egy vonaton, majd ez éjszakát Philadelphiában sétálgatva töltötték, és a filmmel ellentétben egy darabig kapcsolatban maradtak. A rendező és a nő között megszakadt a kapcsolat, Amy a film debütálásakor sem bukkant fel. Linklater évekkel később tudta meg, hogy nő egy közlekedési balesetben vesztette életét.

Mielőtt felkel a Nap (1995)

A filmben a rendező, Richard Linklater is feltűnik, egy futballistát alakít az egyik jelenetben.
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.