2017.08.14 13:20 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 118x
0

A tökéletesen őszinte férfi

Az egyetemen sokat hallottam az asperger-szindrómások és az autisták kommunikációjáról, de sokszor egy-egy általános kórkép, szakirodalom olvasásakor bele sem gondolunk, hogy a betegség mögött hús vér emberek rejtőznek, akik próbálják élni az életüket: dolgoznak, szerelmesek lesznek vagy éppen gyászolnak.

A film által most betekintést nyerhettem abba, hogy milyen lehet egy párkapcsolat egy olyan emberrel, akinek egészen máshogy jár az agya, mint ahogy egy normál (vagy ahogy Adam fogalmaz: neurotipikus) embernek.

A tökéletesen őszinte férfi

Az aspergeresekről köztudott, hogy nem értik a képes beszédet, ők mindent szó szerint értelmeznek, nekik nem lehet köntörfalazni, ezzel azonban együttjár az is, hogy őszinték (képtelenek a hazugságra). S milyen érdekes, hogy a nők ha a tökéletes párkapcsolatra gondolnak, általában az őszinteség az első, amit keresnek egy férfiban. Sokszor milyen jó lenne, ha már a megismerkedéskor mindenki tiszta lappal indulna, megkerülve a szokásos (kétértelmű) és gagyi csajozós szövegeket.

Hát Rose Byrne karaktere pont egy ilyen (mondhatni) tökéletes pasiba botlik, aki még arra is képes, hogy szkafanderben lemossa az ablakát, csak mert megemlítette, hogy koszos. Az élet azonban mégsem egyszerű, hiszen Adam a saját maga világában él, így egyszerűen nem felel meg a társadalmi normáknak, ami szépen lassan Beth-t is frusztrálni kezdi. Közben kapunk egy szerintem teljesen felesleges szálat Beth apjáról, aki csalás miatt börtönbe kerülhet, s az egyetlen ember, aki kertelés nélkül tud beszélni erről a kényes témáról az persze nem más, mint Adam.

Hugh Dancy számomra nagyon szimpatikus figurát hoz, karaktere már-már gyermekien őszinte, Rose Byrne-al pedig ügyesen működnek együtt a filmvásznon.

Ajánlom a filmet mindenkinek, aki szereti a kissé komolyabb hangvételű romantikus filmeket, amik nem csak arról szólnak, hogy ki kivel és hányszor fekszik le...s azoknak is, akik nem ilyednek meg a különcségtől.

71 Adam  (2009)

dráma | romantikus | vígjáték

Adam aszperger szindrómában szenved. Egyedül, magányosan éli életét, ám idővel sajátos kapcsolatot alakít ki felette lakóval, Beth-tel. több»

0