2019.07.22 23:56 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Egy rövidke kis Lovercraft történet

Minden horrorban jártas filmnéző ismeri H. P. Lovecraft (1890–1937) nevét, hisz eme amerikai író írásaival rengeteget adott a horror műfajának. Jómagam is kedvelem az írásait, történeteit, novelláit. Elképesztő, hogy mennyire jól rabul ejtette olvasóit akár csak egy pár oldalas elbeszélésével is. Nos jelen filmünk is egy efféle pár oldalas elbeszéléséből született meg, vagyis inkább úgy mondanám, hogy az volt a film alapja, a többit pedig az elsőfilmes Jean-Paul Ouellette, a film rendezője és forgatókönyvírója kreálta hozzá.

Elképesztő sok filmest ihlettek már meg Lovecraft írásai, amit maximálisan meg tudok érteni, hisz azon kívül, hogy nagyon nagy részük igazi csemege a horrorrajongóknak, az írógéniusz képes volt egyfajta egyedi hangulatot is biztosítani a történeteihez. Nagyon jól meg tudta fogni az emberekben az ismeretlentől való félelmet. Hisz a legtöbb esetben történeteiben azon lények, melyek majd megmutatkoznak, túlszárnyalják az emberi elképzeléseket, sok esetben istenszerűeknek is mondhatnánk őket. Jelen filmünk teremténye, ha nem is istenszerű, de ügyesen adagolja szintén az ismeretlentől való félelmünket, hisz egy egész pofás kis kreatúrával lesz dolgunk, amit a filmben a megnevezhetetlennek titulálnak (ezzel is fokozva lényünk misztikumát).

Egy rövidke kis Lovercraft történet

Tehát az alapok nem voltak túl rosszak a filmnél, viszont valahogy mégsem tudott az átlagos horrorfilmek közül kiemelkedni, többek közt azért sem, mert, ha leszámítjuk azt, amit a film készítői Lovecrafttól merítettek (háttértörténetet, illetve magát a lényt), akkor egy papírvékony minőségű tinihorrort kapunk egy elátkozott házzal és némi kis misztikummal. Számomra pont ettől válik sajnos a legtöbb Lovecraft filmes megvalósítás átlagossá, hisz pont azt a fajta esszenciát veszik ki a filmes megvalósításból, ami az írásos történetében megtalálható, az pedig maga a hangulat lenne. Sajnos itt is ezzel volt a legtöbb gondom, hisz a filmre egyáltalán nem mondanám, hogy félelmetes (talán a maga idejében az lehetett), de itt és most azért már messze elmarad az átlagtól.

Persze mindentől függetlenül egyáltalán nem tartom rossz filmnek, hisz a szereplők nem voltak rosszak, a lény megjelenésére sem panaszkodom (elég egyedinek nevezhető), és azért volt egy-két véresebbnek is nevezhető elhalálozás. Viszont nagy hibája a filmnek, hogy mindezt nem tudták megtámogatni kellő hangulattal is.

horror

Középiskolás diákok egy kísértetjárta házat látogatnak meg, ahol az 1800-as években csapdába ejtették "A megnevezhetetlen" nevű szörnyet. több»

0