2020.01.16 23:33 Kóborló Olvasottság: 418x
0

A gyengébbik A barlang című film

2005-ben – hála a magyarországi kreatív filmes forgalmazóknak – két azonos címmel is megörvendeztették a hazai horrorfilmek szerelmeseit. Csakhogy a két film csupán a magyar címében volt azonos, minden másban elképesztő minőségi szakadékok tátongtak köztük. Mikor az ismerőseim közt szóba kerül A barlang című film, általában hozzátesszük azt is, hogy az angol változat, vagy csak az eredeti címén említjük, mert már ott is vannak eltérések köztük. Azért is érdemes tisztázni, melyik A barlang című filmről van szó, mert mindkettőnek azonos az alapkoncepciója: beomló barlang, kiút keresés, és mindezek mellett pedig még veszélyes lények is megnehezítik a hőseink dolgát. Ennyi a közös a kettőben.

Nem titkolom jelen filmünkkel kapcsolatban a nemtetszésemet, mert egy aránylag jó történettel rendelkező mozit azért nem efféle formában kellett volna tálalniuk a készítőknek, bár ezt lehet, hogy betudhatjuk annak, hogy a rendezői székbe olyan személyt helyeztek, akinek ez az egyetlen film szerepel a rendezései közt (de még egy-két rövidfilmet, vagy videoklipet sem készített az úriember). Bár azért nem igazán lenne fair, ha mindent a rendezői székben helyet foglaló Bruce Hunt nyakába varrnánk, hisz a rendezésen kívül azért még volt itt baj bőven.

A gyengébbik A barlang című film

Már a forgatókönyvíró páros, Michael Steinberg és Tegan West sem a legélesebb kések, ha írásról van szó; itt is érdemes rákeresni az eddigi írásaikra, önmagukért beszélnek, mint ahogy ennél a filmnél is bizonyítják ezt. Hiába sikerült a forgalmazó stúdiónak egy-két jól csengő színészt leszerződtetnie (igaz, egyiket sem nevezném A-kategóriás színésznek, de a neveikkel és az arcaikkal bőven találkozhattunk a 2000-es évek filmgyártása során), itt elképesztő gyengék voltak a karaktereik. Az pedig, hogy tulajdonképpen egyik karakter sem rendelkezik háromnál több egybefüggő, értelmes mondattal, ismét a film íróinak a számlájára írható. Pedig nagy szüksége lett volna ennek a filmnek is szerethető karakterekre, hisz ahogy említettem, a történet pont ezt kívánta volna meg. Viszont mivel ez nem így lett, jómagam teljesen közönyösen néztem végig a megpróbáltatásaikat.

A másik hatalmas problémám, hogy egyszerűen semmi hangulata nem volt, és a félelemkeltést is nagyon minimálisra állították. Már azzal óriási bakot lőnek, hogy egy beomlott barlang sok esetben olyannyira ki van világítva, hogy akár több száz méterekre ellátni. Nevetséges. Viszont szöget ütött a fejemben az a gondolat, hogy ez talán még nem is annyira baj, hisz így talán jobban is megnézhetem majd magamnak A barlangi szörnyeket. Sajnos ezt a gondolatomat is alaposan megtorpedózták, mert sok esetben játszanak a jeleneteknél a fényviszonyokkal, és a kamerakezelő sem volt kimondottan stabil kezű, továbbá mindezek mellett még a film vágóollója is működött rendesen. Véres jelenetekre meg ne is nagyon számítsunk, vagy csak nagyon visszafogott minőségben!

Nem csapnivalóan rossz a The Cave című film, csak szerintem sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle. Vagy ha nem is, akkor is egy élvezetes B-filmes horrort.

0