2021.10.27 18:47 Lubi Olvasottság: 324x
3

A reménytelenség hajója

A megtörtént eseményeken alapuló film a holokauszt áldozatainak kíván emléket állítani. A rendkívül érzékeny témát feldolgozó alkotást azonban a nagyszerű szereposztás és a kiváló stáb sem képes megmenteni a hatásvadász tálalástól.

A második világháború kitörésének kezdetén a náci párt propagandaosztálya engedélyt adott közel ezer zsidó származású polgárának Németország elhagyására. Az Elátkozottak utazása az ő hányatott sorsú hajóútjuk történéseit dokumentálja, ahogy reménnyel telve vágnak neki az óceánnak, hogy elérjék a szabadság földjét. A kapuk azonban sorra zárulnak be előttük...

A reménytelenség hajója

A cselekmény első fele alatt a konkrét utazást láthatjuk, ami alatt megismerjük a legénység és a menekültek jelentős részét. A kisebb epizódszerepeket is a kor híres színésztehetségei játsszák, így az ismerős arcok folyamatos feltűnése és a remekbe szabott alakítások segítik az elmélyülést az egyes életutakban, emberi sorsokban. Az áldozat szerepben megjelenő hősök egyébként is rászolgálnak a nézők szimpátiájára, ezáltal a drámai jelenetek valóban igen hatásosak, gyakran könnyfakasztók.

A film nagy hibája mégis eme egyoldalúság. A már-már giccsbe forduló megmenekülések, illetve szenvedésre kárhozott sorsok mégsem elegendőek a két és fél órás játékidő kitöltésére. A történet idővel egyre dagályosabbá válik. Mire eljutunk a politikai machinációkat és ügyeskedéseket bemutató cselekményszálakig, addigra a fő karakterekről már minden lényeges információt megtudtunk, de mint embereket később sem ismerjük meg őket. Az egyes megható momentumokon túl tehát lényegében sematikus érzelmi utazásban lehet részünk, mivel a film nem képes a folyamatos feszültség fenntartására.

Az egyoldalú prezentáció miatt sablonos, jó és gonosz párharcára redukálódó morális kérdések is érdektelenségbe futnak sematizmusuknak köszönhetően. A megható igaz történet tálalásának köszönhetően válik végül egyszeri élménnyé, bárminemű maradandóság nélkül.

dráma | háborús

A háborús drámában egy menekültekkel teli hajó tart Havanna felé a második világháború kitörésének küszöbén. Az utasok még nem sejtik, hogy az ország nem fogja befogadni... több»

3