2021.12.17 10:00 SScreambomb Olvasottság: <100x
1

Griffith did nothing wrong

Nemrég elkezdtem beleásni magam a Berserk világába: megnéztem a '97-es animeadaptációt, megnéztem a filmtrilógiát és elolvastam kb. addig a mangát, amíg a filmek és a sorozat feldolgozza a történetét. Kétségkívül mindenkinek érdemes hasonlóan tennie, mivel egy remek történetről beszélünk, egyedien komplex karakterekkel. Kifejezetten nem ajánlom, hogy valaki a filmekkel kezdje, mivel (a néhol még ebben a filmben is ocsmány módon használt CGI-on kívül) az egyetlen hibája ennek a filmnek, hogy ha valakinek a tudása az előző két filmen alapszik, annak nagyon sok kontextus, a karakterek mélysége kiesik, ezért közel sem annyira erőteljes a film vége felé lévő katarzis.

A trilógia szépen lassan egyre jobb lett, plusz ez alapból a történet tetőpontja, ahol Griffithnek döntenie kell, hogy behódol-e sorsának, vagy hagyja, hogy az áldozatok, amiket eddig meghozott, kárba vesszenek. A trilógiák közül itt volt legjobban használva a CGI, de mint említettem, azért itt is félrenyúltak egyszer-kétszer. SPOILER: Sokkal brutálisabban van mutatva az egész feláldozás, mint a '97-es verzióban, plusz az a jelenet... Igen, az a jelenet, amikor Griffith megerőszakolja Cascát, miközben Guts próbálja megmenteni. Hát igen, eléggé traumatizálóra sikeredett, teljesen mintha valami okkult szertartás lenne, olyan részletességgel mutatva, mint a mangában.

Griffith did nothing wrong

Griffith talán az egyik kedvencem lett fikcionális karakterek terén. Végtelenül rétegzett és végtelenül tragikus karakter, leginkább mások kárára. Egy örök emlékeztető, hogy miért ne áruljuk el a saját érzéseinket, társainkat, és hogy a cél nem szentesíti az eszközt.

akció | animáció | fantasy | horror | kaland

Egy év telt el, amióta Guts és Griffith útjai elváltak. A Sólymok Bandája egy mentőakciót tervez, hogy kiszabadítsák Griffith-t a börtönből. több»

1