2023.09.14 15:18 Kapszaicin Olvasottság: 1383x
3

Bombabiztos sztori

A főszereplő, Liam Neeson nevével fémjelzett alakítás előre kínálja a garanciát egy izgalmas akciófilmhez. Az Elrabolva sztárjától megszokhattuk a kimért, megfontolt, magas intellektusú probléma- és helyzetkezelést. Az egyszerre áldozat és megmentő, a keménykötésű apaszerepet ismét magára vállaló Liam, azaz Matt Turner újra nyeregbe lendül. Vagyis inkább a volán mögé kényszerül, ülése alatt egy bombával.


A cselekmény sablonos és hatásvadász, de tartogat izgalmas, nem várt fordulatokat is. Talán a legimpulzívabb eleme a történetnek, hogy Matt a gyerekeivel, Emiliy-vel (Lilly Aspell) és Zach-kel (Jack Champion) együtt ragadt az autóban, mivel aznap ő vitte volna őket a suliba. A rendező, Antal Nimród ügyesen játszott a fordulatok okozta izgalommal, de a történetvezetésben többször érzünk egy kis kifulladást, ami egy akciófilmben nem igazán előnyös. A cselekmény számtalanszor nyújt lehetőséget a nézői megoldás elképzeléséhez, ami elvezet oda, hogy felismerjük hiányosságait és erőltetett vonalát a forgatókönyvnek. Zach, az apjához haragosan viszonyuló kamasz több potenciált tartogatott, mint amit a stáb szánt neki. A folytonos hibáztatás, ellenséges magatartás többnyire teljesen indokolatlanul és mesterkélten hatott, miután már kiderült, hogy mindannyian egy bombán ülnek. Érthető, hogy a „Mit követtél el, Apa?” kérdés repetitív hangoztatásával azt szerették volna az alkotók érzékeltetni, hogy esetleg valamelyik üzletfél bosszúja miatt kerültek ekkora bajba, de eléggé modorosra sikerült ez a játék. A csavar viszont jó ötlet volt, elég jól előkészítették, meg is lepődünk rajta. Az akciójelenetek azonban nem annyira intenzívek és logikusak, mint amilyenekben korábban megszoktuk Liam Neeson-t.


Bombabiztos sztori

A szereplők párbeszéde teátrális, az elhangzó szövegek ugyanazzal a színészi impulzussal lüktetnek. A testvérek veszekedése túltolt, nem nyer értelmet, így felesleges zajkeltés és töltelék a filmben, ami mindössze a diszfunkcionális család képébe illeszthető be. A családban létrejövő konfliktusok nem kapnak később semmilyen szerepet, nem adnak plusz többletet a sztorihoz. Egy olyan képet fest Matt Turner családja, mintha szét akarnának esni, de az összeolvadást nem igazán erőltetik később. Ezért is hatásvadász a film, mert csupán csak használja az érzelmeket, de nem kezd velük semmit.

Egyszer nézhető kategóriába tartozó, könnyed szórakozást kínáló történet, egy jó elképzeléssel.

akció | dráma | kaland | krimi | thriller

A film egy sikeres Wall Street-i ügyvezető történetét követi nyomon, aki munkába menet felfedezi, hogy egy ismeretlen támadó bombát helyezett el az autójában. A nap folyamán egy... több»

3