10 dolog, amit nem tudtál a Fel!-ről, de hogy jön a képbe Walter Matthau?

Pete Docter filmje, a Fel! 2009-ben debütált a mozikban, melyet követően nem csak a kritikusokat, de nézők több generációját is meghódította.

A Pixar filmje 2 Oscar-díjat nyert, és azonnal beírta a nevét a modern animációs klasszikusok közé. Carl Fredricksen és Russell szívmelengető kalandjára 735 millió dollár értékben váltottak jegyet világszerte, melynek köszönhetően továbbra is minden idők 100 legmagasabb bevételű alkotása közé tartozik.

Te is a kedvenceid között tartod számon a Fel!-t? Íme 10 olyan érdekesség, amit nem tudtál a filmről!

1. Carl házát húszezer-hatszázhuszonkettő lufi emelte az égbe. Ehhez a valóságban 20-30 millióra lenne szükség.

  2. Amikor Carl és Ellie pikinkezni mennek, ugyanaz alá a fa alá telepednek le, ami az Egy bogár élete című filmben is szerepel.

 3. Cannes-i Filmfesztivált soha korábban nem nyitotta meg sem animációs, sem 3D film. A vetítés után a közönség síri csendben ült. John Lasseter producer elmondása szerint Tilda Swinton törte meg a csendet, amikor elkezdett tapsolni, végül az egész nézőtér állva ünnepelt.

 4. A Fel! az első olyan alkotás, amit Legjobb film és Legjobb animációs film kategóriában is Oscar-díjra jelöltek.

5. Carl Fredricksen arcát és személyiségét Spencer Tracyről és Walter Matthauról mintázták. 

6. Russel a Pixar első ázsiai-amerikai karaktere, akit egy ázsiai-amerikai, Jordan Nagai szinkronizál.

7. Russel szerepére több mint 450 gyerek pályázott. A karakter eredeti hangja végül is Jordan Naga lett, aki maga nem is pályázott a szerepre, csak testvérét kísérte el a válogatásra.

8. Russel kedvenc fagylaltozója egy létező oaklandi fagyizóról, a Fentons Creamery-ről kapta a nevét. Pete Docter rendező és Jonas Rivera producer rendszeresen látogatják az éttermet és fagyizót családjaikkal.

9. Dug, a kutya karaktere felbukkant egy másik Pixar filmben, a L’ecsóban is.

10. A kitűző, amit Carl gyerekkorában kapott, ugyanannak az üdítőnek a kupakja, ami a Toy Story-ban is látható.

88 Fel!  (2009)

animáció | családi | kaland | vígjáték

Carl Fredricksen gyerekkori szerelmét veszi feleségül, akivel kettesben éldegélnek boldogan, egészen a nő haláláig. A megözvegyült férfi visszahúzódva, morcosan töltené... több»