Az idei év elég vad volt, ami a kasszasikereket és a nagy bukásokat illeti.

Láttunk hatalmas sikereket, mint a Super Mario Bros.: A film, a Barbie és az Oppenheimer, de tanúi lehettünk néhány igazán látványos és szomorú bukásnak is, mint a The Flash és a Shazam! - Az istenek haragja esetében.

Persze, amikor az opcionális kasszasikerekről/blockbuster filmekről beszélünk, figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a COVID után a számok nem tértek vissza a pánik előtti dicsőséges magasságaikba. Akkoriban rendszeresen láttunk filmeket, amelyek elérték az 1 milliárd dolláros bevételt is.

Emellett azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Oroszország és Kína közel sem olyan jövedelmező manapság a hollywoodi filmek számára. De ha már itt tartunk, az igazi problémát a hatalmas kasszasikernek szánt filmek egyre nagyobb költségvetése jelenti... 

Azonban 2023-ba érve mégis úgy érezhettük, hogy van néhány biztos befutó. Az olyan filmek, mint az Indiana Jones és a sors tárcsája és a Mission: Impossible - Leszámolás - Első rész garantált sikernek tűntek. Azonban, ha megnézzük ezt a két filmet és a bevételi mutatóikat, úgy tűnik, hogy hiába minden vélt garancia (mint a sztárgárda vagy a sikeres franchise) elég sok pénzt veszíthetnek.

A Variety beszámolója szerint, miután befejezték a vetítésüket, a legújabb Indiana Jones és Mission: Impossible filmek egyenként több mint 100 millió dollárt veszíthetnek....

Nyilvánvaló, hogy ha a modern, covid-pánik utáni kasszasikerekről beszélünk - ahogyan fentebb említettük is -, akkor egyértelmű, hogy ezek a filmek sosem lesznek milliárd dolláros bébik, miként azt a járvány előtti blockbusterektől megszokhattuk. Ha azonban mindkét film nevetségesen magas költségvetését (állítólag 300 millió dollár körüli összeggel), valamint a marketingköltségeket is figyelembe vesszük, a jelenlegi bevételi előrejelzések szerint a stúdiók komoly veszteséget könyvelhetnek el.

Az Indiana Jones és a sors tárcsája jelenleg mindössze 375 millió dolláros bevételnél tart világszerte, ami jóval elmarad a franchise legnagyobb bevételt hozó filmjétől, A kristálykoponya királyságától, amely több mint 790 millió dollárt hozott világszerte. 

Ha pedig megnézzük a legújabb Mission: Impossible filmet, láthatjuk, hogy a hírek azért nem olyan szörnyűek, mivel a film jelenleg 522 millió dollárnál tart. Ez az összeg jóval az előző film, a Mission: Impossible - Utóhatás bevételi sikerei alatt van, amely 791 millió dollárt hozott világszerte.

Itt érdemes némi fejszámolást végeznünk.

Ha egy filmet 300 millió dollárból készítünk, majd további 100 millió dollárt költünk a forgalmazására, akkor gyorsan kimatekozhatjuk, hogy a filmnek nagyjából 750 millió dollárt kell keresnie ahhoz, hogy mozis futása alatt nyereséges legyen. Nyilvánvaló, hogy amikor ezek a filmek elhagyják a mozikat, még mindig pénzt keresnek a kábeles megállapodásokkal, streamingre leszerződésekkel és a járulékos bevételekkel, de mára ott tartunk, hogy a kasszasikernek szánt alkotások a mozikba kerülésük előtt is profitot akarnak termelni, ami nem jellemző.

Érdekes lesz látni, hogy a közelmúltban elért bevételi eredmények hogyan befolyásolják a jövőbeli döntéseket. Vajon a jövőben látjuk majd, hogy Tom Cruise 300 millió dollárt kap egy film elkészítésére? A Disney nem fog annyit költeni az örökölt folytatásokra? Nos, idővel úgyis mindenre választ kapunk.

akció | kaland | thriller

SkyShowtime (2024.02.09.)

Hat világszerte népszerű epizód után újabb akció kémfilmmel bővül a több milliárd dolláros Mission Impossible franchise a főszerepben az Ethan Huntot alakító Tom Cruise-zal... több»