A 15 legjobban várt sorozat 2024-ben, amire mindenki rá fog kattanni

Íme a 2024-es év legjobban várt tévéműsorai és minisorozatai.

A 2023-as WGA/SAG-AFTRA/AMPTP sztrájk mondhatni, hogy a 2020-as COVID-19 filmipari megfelelője volt. Bár szerencsére fizikailag nem volt olyan halálos, mint a betegség, de a munkabeszüntetés sokakat jelentősen érintett mind szakmailag, mind anyagilag.

Ami miatt ezt a meredek párhuzamot megfelelőnek találjuk az az, hogy a tartalmak és a termékek kereslet-kínálat áramlását mindkét eseménysor keményen megzavarta és megváltoztatta.

Mivel a streamingszolgáltatók máris visszafogták magukat, a Wall Street újraértékelésének köszönhetően a streamingboomot visszavetették, és a sztrájkok miatt sok műsor egy egész évre elmaradt, a #AgeOfTooMuchContent talán hivatalosan is a végéhez közeledik. Vagy legalábbis az egész egy kezelhetőbb, értelmesebb formába vált át. 

2023 volt a második év, amikor a tévéstúdiók a streaming túlburjánzása miatt aggódó túlköltekezéssel járó kiadásokból korrigáltak. Így hát leépítettek és töröltek sorozatokat és újraértékelték a jövőt.

Bob Iger a Disney téli befektetői napi prezentációján még azt állította, hogy a streamingé a jövő minden tartalma. A 2023-as év közepére már egészen másképp hangzott mindez, és Iger azt állította, hogy az olyan kékcédulás franchise-ok, mint a Marvel és a Lucasfilm "felhígították" a márkájukat azzal, hogy túl sokat, túl gyorsan és túl hamar csináltak a televíziózásban.

Mindkét franchise (és az egész Disney) jelezte, hogy visszatérnek a mozis modellhez, és elkezdték szűkíteni vagy finomítani a tévés terveiket. 

Ez talán a hosszúra nyúlt megfogalmazás arra, hogy 2024-ben valószínűleg kevesebb must-see kisképernyős adás lesz, mint tavaly és tavalyelőtt. Mégis, sok szempontból ez praktikusabb, ésszerűbb és életképesebb a közönség, az iparág és a kritikai/újságírói iparág számára, amely megpróbál értelmet adni mindennek. 

Lássuk tehát, mi minden érkezik 2024-ben! Listánk csupán válogatás! Ennél természetesen jóval több izgalmas néznivaló jön majd!

#15

akció | dráma | kaland

A Dűne-univerzumban játszódó tévésorozat, amelynek középpontjában a Bene Gesseritek élete áll. több»

Mélyen zaklatott produkció sok showrunner-forgalommal (Alison Schapker a legújabb, de egykor olyan nevek is szerepeltek benne, mint Jon Spaihts és Scott Z. Burns) és egy pilot, amit leselejteztek és újrakészítettek, reméljük ezzel vége is a Dűne sorozat problémáinak, ami egy Bene Gesserit Dűne spin-off. A 10 000 évvel Denis Villeneuve kasszasiker filmje előtt játszódó sorozatban Emily Watson, Olivia Williams, Jodhi May, Travis Fimmel, Mark Strong, Jade Anouka és Chris Mason szerepel. Anna Foerster ("Underworld: Blood Wars") rendezi a pilotot és több részt is. A sorozatot Magyarországon forgatták. Bemutató: 2024 őszére várható az HBO-n keresztül.
#14

horror | sci-fi | thriller

Az Alien-franchise alapján készült sorozat a Fargo alkotójától Ridley Scott produceri közreműködésével. több»

Még nem fejeződött be a forgatás, de a showrunner Noah Hawley ("Fargo") nemrég azt mondta, hogy az "Alien" horror/sci-fi előzményfilm spin-offja, amelynek forgatása még nem fejeződött be, 2024-ben érkezhet, és ez nekünk elég jó hír. A sorozat három évtizeddel az 1979-es Alien film eseményei előtt játszódik, a főszerepekben Sydney Chandler, Alex Lawther, Samuel Blenkin, Essie Davis és Adarsh Gourav. Ridley Scott részben részt vesz a rendezésben, de ez tényleg Hawley sorozatának tűnik. Bemutató: Valószínűleg 2024 év vége az FX/Hulun keresztül.
#13

76 Odakinn  (2022)

(3)

dráma | misztikus | thriller

Amazon Prime Video

Egy farmer története, aki a földjéért és a családjáért küzd, és Wyoming vadonjának szélén kifürkészhetetlen rejtélyre bukkan. több»

2022 egyik legjobb sorozata volt az egzisztenciális sci-fi western, ami kicsit olyan, mintha a Yellowstone találkozna az X-aktákkal -, amely egy földjéért és családjáért küzdő farmerről szól, aki Wyoming vadonjának szélén egy felfoghatatlan rejtélyre bukkan. A szereplők - Josh Brolin, Lili Taylor, Tamara Podemski, Tom Pelphrey, Imogen Poots, Lewis Pullman, Noah Reid és mások - látványosan jók voltak. A második évad a sztrájkok előtt kezdődött. Az egyetlen probléma? A zseniális alkotót/írót/showrunnert, Brian Watkinst valami őrült okból leváltották - ez volt a tavalyi év egyik legrosszabb kreatív döntése.
#12

NA Az akolitus  (2024)

akció | dráma | kaland | sci-fi | thriller

Disney+ (2024.06.04.)

A sorozat a Csillagok háborúja világába kalauzolja a nézőt, azokba az időkbe, amikor a Galaktikus Köztársaság a végnapjait élte. Figyelemmel kísérhetjük az árnyékokban... több»

Leslye Headland író/rendező sorozata évtizedekkel az "Egy új remény" előtt, a Nagy Köztársaságban játszódik. A krimi középpontjában egy egykori padawan (Amandla Stenberg) áll, aki újra összeáll jedi mesterével (Lee Jung-jae a Squid Game-ből), hogy egy bűncselekmény-sorozat után nyomozzon, de az erők, amelyekkel szembekerülnek, sokkal baljósabbak, mint amire valaha is számítottak. A sorozatban többek között Dafne Keen, Jodie Turner-Smith, Carrie-Anne Moss és Margarita Levieva is szerepel, és igen, a sztrájk előtt fejeződött be a forgatás.
#11

akció | kaland | sci-fi

Egy tíz év körüli gyerekekből álló csoportot követhetünk nyomon, akik eltévednek a Star Wars-univerzumban. több»

Rendező: Jon Watts
Szereplők: Jude Law
Úgy tűnik, Jon Favreau és Dave Filoni nem mindent irányít a LucasFilm TV-nél. A Pókember trilógia rendezője, Jon Watts és Christopher Ford által készített legújabb Star Wars sorozat egy felnőtté válós sci-fi kaland, amelynek főszereplője Jude Law, aki egy titokzatos Erőhasználó, de nem Jedi. A Mandalorian korában játszódik (a Jedi visszatér után), nem sokat tudni róla, de állítólag a "Goonies" és az Amblin-filmek ihlették, és egy csapat ismeretlen, fiatal kölyökről szól, akik megpróbálnak visszajutni a szülőbolygójukra. A rendezők között van Daniels, David Lowery, Jake Schreier, Bryce Dallas Howard és Lee Isaac Chung, a főszereplők között pedig Tunde Adebimpe, Kerry Condon és Jaleel White.
#10

58 Echo  (2024)

(5) (5)

akció | dráma | kaland | krimi | misztikus | sci-fi

Disney+

Maya Lopeznek szembe kell néznie a múltjával. Életében akkor léphet tovább, ha újra kapcsolatba kerül indián gyökereivel és megérti a család és a közösség jelentőségét. több»

A Sólyomszem bemutatkozását követően a Marvel karaktere, Echo (Alaqua Cox) megkapja saját, komornak tűnő spin-offját, amelyben a siket őslakos karakter visszatér oklahomai szülővárosába, és megpróbál szembenézni múltjával, amelyben bűnözőként és a Kingpin (Vincent D'Onofrio) alárendeltjeként tevékenykedett. A "Marvel Spotlight"-nak titulált filmben feltűnik Chaske Spencer, Tantoo Cardinal, Devery Jacobs, Cody Lightning, Graham Greene, Zahn McClarnon és Charlie Cox mint Daredevil. Bemutató: 2024. január 10., a Disney+-on keresztül.
#9

46 A sógun  (2024)

(7) (3)

dráma | kaland | történelmi

Disney+

A sógun James Clavell bestseller regényének eredeti adaptációja, melyet Rachel Kondo és Justin Marks készített. A 10 epizódos minisorozat az 1600-as évek Japánjában játszódik,... több»

Az 1980-as, azonos nevű sorozat remake-jét, amely James Clavell 1975-ös „Shōgun” című regényén alapul, elsősorban ázsiai szereplők vezetik, köztük Hiroyuki Sanada, Anna Sawai és Tadanobu Asano. A történet „a két különböző világból származó ambiciózus férfi és egy titokzatos női szamuráj találkozását követi”. A feudális japán díszletsorozat egy angol tengerész, John Blackthorne (Cosmo Jarvis) szemével látható, aki egy olyan országban szenved hajótörést, amelynek ismeretlen kultúrája végül újradefiniálja őt. Bemutató: február 1. az FX/Hulu-n keresztül
#8

80 A szimpatizáns  (2024)

(2) (1)

dráma | thriller | történelmi

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

A vietnami háború vége felé egy, a dél-vietnami hadseregbe beépített kém az Egyesült Államokba utazik, és egy menekült közösségben telepedik le, ahol továbbra is titokban... több»

A dél-koreai filmrendező, Park Chan-wook rendez és közösen játszik Don McKellar kanadai színésszel/filmrendezővel és Robert Downey Jr. főszereplőivel, több antagonista szerepben is. A sorozat egy kémkedési thriller és kultúrákon átívelő szatíra egy félig francia, félig vietnami kommunista kém küzdelmeiről a vietnami háború utolsó napjaiban és az ebből következő száműzetéséről az Egyesült Államokba. A főszereplők Hoa Xuande ("Cowboy Bebop"), Fred Nguyen Khan ("Transplant"), Toan Le, Vy Le és Alan Trong, mind vietnami származásúak. Bemutató: 2024 tavasz az A24-en és az HBO-n keresztül.
#7

60 A levegő urai  (2024)

(6)

akció | dráma | thriller

Apple TV+

A Donald L. Miller azonos című könyve alapján és John Orloff forgatókönyvével készült Masters of the Air a 100. bombázócsoport (a „Véres Század”) tagjainak sorsát követi,... több»

A Hitlerrel az egekben harcoló légibombázókon keresztül mesélik el a világháborús történéseket. Austin Butler, Callum Turner, Barry Keoghan, Fionn O’Shea, Anthony Boyle, Nate Mann és Raff Law szerepel az együttesben. A sorozatban szereplő filmesek közé tartozik még Cary Fukunaga, Dee Rees, Anna Boden, Ryan Fleck és Tim Van Patten. Bemutató: január 26. az AppleTV+-on keresztül.
#6

dráma | krimi | misztikus

HBO Max

Liz Danvers és Evangeline Navarro nyomozók hat férfi eltűnése kapcsán kutatnak, akik a Tsalal sarkvidéki kutatóállomáson dolgoznak, ahol az éjszaka több mint 24 órán át tarthat. több»

A sorozat írója/alkotója, Nic Pizzolatto megvált az HBO-tól, de így Barry Jenkins producer és a mexikói író-rendező, Issa López veszik át az irányítást. A cselekmény középpontjában az alaszkai kutatóállomást üzemeltető nyolc férfi áll, akik nyomtalanul eltűnnek. Jodie Foster és Kali Reis olyan nyomozók, akiknek szembe kell nézniük múltjukkal és a sarkvidéki jég alatti sötét igazságokkal. John Hawkes, Christopher Eccleston, Fiona Shaw, Finn Bennett és Anna Lambe társszereplőkként tűnnek fel. Bemutató: 2024. január 14., az HBO-n keresztül.
#5

dráma | fantasy | krimi

 A sorozat Oswald Cobblepot (Colin Farrell) átalakulását követi nyomon, aki senkiből vált Gotham hírhedt gengszterré. több»

Ha valakit nem zavarnak a DC Studios közelmúltbeli problémái, az Matt Reeves filmrendező. Alternatív Batman univerzuma a Pingvinnel folytatódik, melynek főszereplője Colin Farrell, mint Oswald Cobblepot, és megpróbálja megragadni Gotham bűnözői alvilágának hatalmát a Carmine Falcone halála okozta légüres térben. Van egy látszólag nagy akadály: Cristin Milioti, Sofia Falcone-t alakítja, aki feltehetően ellentámadást próbál tenni. Bemutató: 2024 közepe-vége az HBO Max-on keresztül
#4

40 A rezsim  (2024)

(5)

dráma

HBO Max

Egy bomlóban levő autoriter rezsim palotájának falai között eltöltött egy év története. több»

A „Mare of Easttown” Emmy-sikerét követően Kate Winslet visszatér az HBO egy újabb limitált sorozatába, amely a legjobb tehetségeket tartalmazza, köztük Will Tracyt, Frank Rich-et és Stephen Frears rendezőt. . Az Andrea Riseborough, Matthias Schoenaerts és Hugh Grant közös főszereplésével készült sorozat egy évet mutat be egy széteső autoriter rezsim palotájában, Winslet pedig egy kitalált közép-európai autokrácia kancellárját játssza. Bemutató: 2024 tavasz, az HBO-n keresztül.
Az HBO legjobban őrzött titka Mickey Down és Konrad Kay „Ipar” című drámája, amely az Egyesült Királyság tekintélyes befektetési banki világában játszódik. És most, hogy az Utódlás leköszönt, sorozatuk ragyogóvá vált. A sorozat már feltörekvő sztárokká tette Marisa Abelát és Myha'la Herroldot, de a gárda többi tagja is: Ken Leung, Harry Lawtey, David Jonsson, Conor MacNeill, Freya Mavo, Alex Alomar Akpobom, tele van tehetséggel. Kit Harrington és Sarah Goldberg csatlakozik a szereplőgárdához a harmadik évadban.
A Duffer tesók népszerű Netflix sci-fi thrillere végül 2024-ben véget ért, de a sztrájkok késleltették ezt, így 2024 nyarából inkább az év vége lehet. Mindenki visszatér: David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Noah Schnapp, Natalia Dyer, Sadie Sink, Caleb McLaughlin, Gaten Matarazzo, Joe Keery, Winona Ryder, plusz az új szereplő Linda Hamilton.
#1

akció | dráma | kaland

Targaryenek és a Hightowerek közötti konfliktus egyre élesebbé válik az első évad fináléjának drámai eseményei után. több»

Az HBO GoT spin-offja 2024-ben valamivel rövidebb évaddal tér vissza, és a Targaryen polgárháborúról szóló előzménysorozatnak kevesebb időugrást kell tartalmaznia. A második évadban Freddie Fox, Gayle Rankin, Simon Russell Beale, Matthew Needham és még sokan mások is helyet kapnak. Bemutató: 2024 nyarán várható az HBO-n.