A sógun

Shōgun
Ogre

Sorozat áttekintés

1. évad (2024) - 10 epizód

A sógun James Clavell bestseller regényének eredeti adaptációja, melyet Rachel Kondo és Justin Marks készített. A 10 epizódos minisorozat az 1600-as évek Japánjában játszódik, egy egész évszázadot meghatározó polgárháború hajnalán. A producer Hiroyuki Sanada játssza Lord Yoshii Toranaga… Több

Premier: 2024.02.27. | Disney+ (2024.02.27.)

2024.10.01 Arte Peritus

Eltér a Clavell-regényétől

Nagyon nagy kár, hogy a legújabb Sógun-sorozat eltér a James Clavell által megírt történettől. Ugyanakkor baromi látványos, és valóban japánokkal, eredeti helyszíneken forgatták autentikus környezetben. A főszereplő alakítása iszonyúan gyenge, nagyon nem passzol hozzá Blackthorne karaktere. Pozitívum a Toranaga és Mariko bőrébe bújt színészek alakítása, negatívum az említett Blackthorne mellett a regény több ponton való meghamisítása. Értékelésem csak közepes lehet, vagyis három csillag jóindulattal.

2024.05.31 Harper

Szórakoztató és látványos

Élvezetes és látványos szórakozást nyújt a James Clavell-regény új feldolgozása, A sógun, melyben Hiroyuki Sanada alakítása a legjobb. Remek a rendezés, jók a harci jelenetek, és nagyon látványosak a helyszínek is. Számomra óriási élmény volt a gyermekkori kedvenc regényem szereplőit viszontlátni a képernyőn. A régi Chamberlain feldolgozás látványban mindenképp gyengébb. Értékelésem erős négy csillag, vagyis 85 százalék. Többször nézős, élvezetes és emlékezetes sorozat, mely kedvenc lett számomra.

2024.06.28 Jerico

Nem mindenben követi a regényt, mégis nagyon jó A sógun sorozat

James Clavell 1975-ös híres regénye óriási kedvenc milliók számára. Én még gyermekkoromban olvastam legelőször, és aztán még 6 alkalommal, legutoljára néhány éve. Egyszerűen megunhatatlan és zseniális, ahogyan az ausztrál író a cselekmény történetszá... Teljes kritika

2024.05.29 Ogre

Tökéletes megvalósítása a regénynek

Amikor először hallottam arról, hogy újra feldolgozzák kedvenc regényem történetét, James Clavell sógun-sztoriját, tűkön ültem, hogy láthassam. És nem is kellett csalódnom. A sógun fantasztikus lett! Szinte minden téren elismerés illeti: remek a script, nagyszerű a rendezés, és fantasztikusak az alakítások. A legjobb azonban szerintem a látványvilág, hiszen megelevenednek szemeink előtt a regény karakterei és helyszínei. Óriási élmény. Egyetlen kritikai észrevételem csupán annyi, hogy sok helyen rövidít a film, kihagy jeleneteket, eseményeket. De tény az is, hogy egy két kötetes, ezeroldalas regényfolyamot nagyon nehéz lenne minden elemében filmre vinni. Toranaga és Blackthorne gondolatait sem láthatjuk, pedig a könyv emiatt is annyira jó. Mindezek dacára is azt mondom, hogy nem lehetett volna jobban kivitelezni. A helyszínek külön kiemelendőek: mind nagyon életszerű, főleg a híres oszakai vár a maga monumentalitásában. Igazi filmélmény mindez. Természetesen nálam 90%-os, csillagokban kifejezve 5 csillag.

2024.04.26 Robinson76

A japánná lett angol kormányos története

Amikor egy református kereskedőhajó partot ér az ázsiai szigetországban, a túlélők kis csoportjának szembesülnie kell mind a japánok, mind pedig a keresztény portugálok által irántuk táplált gyűlölettel. Egyedül a hajó angol kormányosának sikerül meg... Teljes kritika

A sorozatban főszereplő John Blackthorne alakjának a valóságban egy Will Adams nevű angol hajós felel meg, aki Liefde nevű hajójával valóban partra vetődött Japánban. Ténylegesen elnyerte a leendő sógun bizalmát, és a kegyeltjeként élte le életét Japánban, 1620-ban, 56 évesen bekövetkezett haláláig.Szerző: Jerico

A filmben központi szerepet játszó Toranaga valódi megfelelője a történelemben: Tokugava Iejaszu, aki 1603-ban valóban megszerezte a császártól a sóguni méltóságot. Hetvenöt éves koráig, 1616-ban bekövetkezett haláláig uralta Japánt.Szerző: Jerico

Ez a történet James Clavell: Ázsia-saga első könyvének adaptációja. A könyvsorozat 6 kötetből áll, melyek közül talán még a 4. rész, a Patkánykirály ismertebb.Szerző: Emmersson

A sorozat a történet második televíziós adaptációja, az első 1980-ban készült Richard Chamberlain főszereplésével.Szerző: Hupka Adrián

A sorozat James Clavell azonos című, 1975-ben megjelent regényének adaptációja.Szerző: Hupka Adrián

Értékelés: 9/10
(2024. 05. 09.)
Ha hiányzik a Trónok harca, ugorjunk át Japánba
A James Clavell ikonikus, Sógun c. regényéből készült széria április 23-án befejeződött a Disney+-on. Tíz epizód harc, tolmácsolás és politikai intrika után nézzünk rá, mit is nyújt. Több

(2024. 05. 24.)
Álca és fortély
A sógun az egykori presztízssorozatok hagyományát éleszti újra, azonban éppen az ezektől elütő vonásaiban képes nagyot alkotni. Több