Teljesen másképp tekintünk a szuperhősökre azóta, hogy 2000-ben M. Night Shyamalan kultikus filmje, A sebezhetetlen a mozikba került.

A film azóta további két folytatást is megért, így egy trilógiává nőtte ki magát. A rajongóknak 2016-ig kellett várniuk a Széttörve, majd az Üvegre, amely idén jelent meg. Ez utóbbit azonban felemása fogadták mind a rajongók, mind pedig a kritikusok.

A sebezhetetlen története viszont nem egy könnyen kibogozható. David Dunn (Bruce Willis) egyedüliként él túl egy szörnyű vonatbalesetet, ráadásul mindezt egyetlen karcolás nélkül. A biztonsági őrként dolgozó David csak ezután figyel fel arra, hogy valójában még sosem volt betegszabadságon, és még soha nem sérült meg komolyabban.

Elijah Price (Samuel L. Jackson), a megrögzött képregény gyűjtő csontja ezzel szemben olyan törékenyek, mint az üveg. Elijah felfigyel a hírekben Davidre, rövidesen pedig maga keresi fel a férfit, hogy olyan ötlettel álljon elő, amely örökre megváltoztatja David életét.

A film alapötletével Shyamalan még a Hatodik érzék forgatása alatt állt elő. A kritika később egyszerűen úgy is hivatkozott A sebezhetetlenre, hogy minden olyan koncepciót, amelyet nem tudott megvalósítani a rendező a Hatodik érzékben, tökéletesítette A sebezhetetlenben. Mindezzel pedig talán a legtöbben nem is kívánnak vitatkozni.

Ritkábban fordul azonban elő az, hogy korunk egy másik legmeghatározóbb rendezője is az egyik legfontosabb filmes alkotásként hivatkozik egy-egy produkcióra. Quentin Tarantino ugyanis, soha nem titkolta azon véleményét, hogy A sebezhetetlen egy valódi mestermű.

„Mi lenne akkor, ha Superman valóban itt élne a Földön és fogalma se lenne arról, hogy ki is ő valójában. Persze, hogy nem tudja az ember, amíg meg nem nézi a filmet” – nyilatkozta Tarantino A sebezhetetlenről.