Aki elutasította Hollywoodot: A ma születésnapos Alain Delon 10 legjobb filmje

1935-ben pontosan ezen a napon született a veterán francia színész, Alain Delon, aki így ma ünnepli 86. születésnapját, Isten éltesse. Megszámolni is nehéz, hogy hat évtizedet felölelő pályafutása során hány filmben láthattuk, de bizonyosan mindenki tud mondani legalább egy legendás Alain Delon filmet.

A színész Alain Fabien Maurice Marel Delon néven látta meg a napvilágot Párizsban, anyja egy gyógyszertárban dolgozott, apja pedig egy mozit üzemeltetett. Szülei néhány évvel születése után elváltak, őt pedig nevelőszülőkhöz küldték. A kis Alainből meglehetősen zűrös magaviseletű kamasz cseperedett, aki számtalan iskolában megfordult. Végül 14 éves korában otthagyta az iskolát és a mostohaapja hentesüzletében kezdett dolgozni. Egészen addig itt is maradt, míg be nem lépett a francia tengerészethez, ahonnan 1954-ben szerelt le.

Első szerepeit hazájában kapta, habár megnyerő külseje miatt már Hollywood is felfigyelt rá. Első filmjeiben még nem alkotott maradandót, de már olyan sztárokkal játszott együtt, mint későbbi jóbarátja, Jean-Paul Belmondo vagy Romy Schneider, akivel viharos szerelemre is lobbantak.

Karrierje ezt követően kezdett igazán beindulni, amiben jelentős szerepe volt René Clément rendezőnek is, akitől rengeteget tanult. Ugyanakkor a legnagyobb hatással mégis az olasz Luchino Visconti volt rá, akit valósággal apjaként tisztelt. Együtt forgatták 1960-ban a Rocco és fivéreit, amely végre meghozta a színész számára a nagy áttörést.

Ami a színész magánéletét illeti, nem volt viharoktól és botrányoktól mentes. Romy Schneiderrel való kapcsolata rengeteg pletykának adott táptalajt, de beszédtéma volt Alain Delon állítólagos homoszexualitása is. Első feleségéről azt rebesgették, hogy korábban prostituáltként dolgozott. Emellett a színész sosem a hűségéről volt híres. Ennél sokkal durvább sztorikba is keveredett. Három testőre is rejtélyes körülmények közt halt meg és mindhárom esetben gyanúba keveredett a színész is, bár bizonyítani semmit sem tudtak rá.

Mi most mindezekkel nem foglalkozunk többet, inkább emlékezzünk meg karrierjéről tíz legjobb filmjével!

#10

84 Napfogyatkozás  (1962)

(2) (4)

dráma | romantikus

Vittoria több éves együttélést követően elhagyja élettársát, Riccardót. A nő meg van győződve arról, hogy kiüresedett kapcsolatuknak nincs jövője, ezért döntése... több»

#9

86 A szamuráj  (1967)

(4) (6)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Jeff Costellót könnyű megismerni acélosan hideg tekintetéről. Ellentmondásos személyiség, akinek egy rendkívüli tulajdonsága van: páratlanul gyorsak a reflexei. Mielőtt elindul... több»

#8

88 A fekete tulipán  (1964)

(6)

akció | kaland | vígjáték

A cinikus Guillaume gróf kettős életet él, amelynek sötét oldalát kalandorkodás és rablás tölti ki. Midőn sebesülését leleplezné, felhozatja vidékről öccsét, hogy a... több»

#7

83 A vörös kör  (1970)

(1)

dráma | krimi | thriller

Egy gengszter, aki rendőri felügyelet alatt áll, két társával kirabol egy ékszerüzletet Párizsban. Üldözőbe veszi egy idősebb nyomozó, és végül csapdába esik... több»

#6

88 Zorro  (1975)

(4) (7)

akció | kaland | romantikus | vígjáték | western

Zorrót eddig úgy ismertük, mint a szegények megmentõjét, aki fekete szerelésben, pengéjének hegyével tanítja móresre a lator Estebant és embereit. De amióta Don Diego... több»

#5

83 Kalandorok  (1967)

(2)

dráma | kaland

A Kalandorok című filmben három lelkes amatőr kincsvadász indul el Kongóba, mivel a közelben elsüllyedt egy kincsekkel megpakolt hajó. A trió egyik tagja egy pilóta, akit... több»

#4

91 Borsalino  (1970)

(3)

dráma | krimi

A harmincas években járunk, Marseille-ben, amikor két helyi kis bűnöző úgy dönt, hogy a saját sarkára áll, a jövőbeli üzleteiket pedig saját maguk bonyolítják le főnökük... több»

#3

90 A kíméletlen  (1983)

(4) (1)

dráma | krimi | thriller

Jacques Darnay 10 évet töltött börtönben, mert kirabolt egy ékszerészt, aki tisztázatlan körülmények között életét vesztette. Arra a kérdésre, hogy volt-e bűntársa, és mi... több»

#2

89 Vörös nap  (1971)

(2)

akció | western

A Vadnyugaton keresztül robogó vonatot, melynek utasa a japán nagykövet, rablóbanda támadja meg. Az útonállók a vonat aranyszállítmányát akarják. Az arany mellett azonban... több»

#1

dráma | krimi

Azt követően, hogy tíz év rabság után kiszabadul a börtönből, az egykori bankrabló minden segítséget megkap, hogy eredményesen beilleszkedjen a társadalomba. Csakhogy a... több»