A szamuráj

A szamuráj

Le samouraï

Jeff Costellót könnyű megismerni acélosan hideg tekintetéről. Ellentmondásos személyiség, akinek egy rendkívüli tulajdonsága van: páratlanul gyorsak a reflexei. Mielőtt elindul az éjszakai mulatóba, gondosan alibit szerez magának. A bárban nem találkozik senkivel. Háromszor húzza meg a ravaszt és a férfi holtan esik össze. Ám távozás közben Jeff beleütközik a zongoristanőbe, akinek feltűnik a rohanó férfi. Jeffet a rendőrség letartóztatja, de később bizonyíték hiányában kénytelen elengedni. Gondjait szaporítja, hogy megbízója úgy dönt, nem fizet, sőt inkább végez vele. A terv végül is nem sikerül, így Jeff még egyszer visszamegy a mulatóba. Tudni szeretné, ki akarta eltenni láb alól… Több

Ország: Franciaország, Olaszország
Premier: 1967.10.25.

2025.03.03 Fekete Gandalf

A karizmatikus Alain Delon csendes mesterműve

Jean-Pierre Melville A szamuráj című filmje a bűnügyi mozi egyik legikonikusabb darabja, amely minimalizmusával és hangulatteremtő erejével a mai napig hatással van a neo-noir és a gengszterfilmek világára. Alain Delon játssza Jef Costellót, a hűvös, magányos bérgyilkost, akinek precizitása és fegyelme tökéletesen illeszkedik Melville letisztult, szinte hipnotikus rendezéséhez. Delon szinte alig beszél a filmben, de puszta jelenlétével és kisugárzásával uralja a vásznat. Karaktere egy modern szamuráj, aki saját becsületkódexe szerint él, ám amikor egy gyilkosság után a rendőrség és saját megbízói is ellene fordulnak, a szabályai szerinti élet egyre szűkebb korlátok közé szorul. A film vizuálisan is mestermű: a rideg, esős párizsi utcák és a precízen komponált képek egy letűnt kor hangulatát idézik, miközben a feszültség folyamatosan nő. A lassú tempó és a kevés párbeszéd talán nem minden néző számára könnyen befogadható, de aki szereti a stílusos, atmoszferikus bűnfilmeket, annak A szamuráj kötelező darab. Értékelés: 9/10 – Alain Delon egyik legjobb alakítása egy mesterműben.

2020.03.16 Dominus Daemonium

Rajongok a francia krimikért,és azon belül Alain Delon fan is vagyok.Nekem minden mozija nagyon bejön,de ez is egy értékes darab. Akciódús,fanyar humorú film,plusz az izgalom is bőven megtalálható benne.

2014.11.19 petera050

Igazán remek francia krimi! Delon tökéletes volt a főszerepre, habár nem is kell nagyot alakítania a főhős bőrébe bújva. A zene is igazán passzol. Izgalmas, sajátos hangulatú film.

2016.06.16 Sonny

Nagyszerű alkotás, igazán élveztem minden egyes képkockáját. Ajánlom mindazoknak, akik a klasszikus krimi műfajáért lelkesednek. Biztosan szeretni fogják!

A film összbevétele 39 481 dollár volt (imdb.com).

Az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című katalógusban szerepel ez a film.Szerző: Norbi