Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
80%

Hosszú nagypéntek (1980)

The Long Good Friday
Filmadatlap
 
26
Szereplők
1
Vélemények
5
Képek
Videók
Hosszú nagypéntek
 
sipiarpi   2016. 09. 06.

legújabb vélemény

0

Nem ez a napja a nagy üzlet előtt álló Haroldnak. Amíg távol volt egy aprósággal elbaltáznak mindent és a következmények tompításában Harold elveszít mindent amit szeretett és szeretne. Kőkemény gengszter film a ’80-as évek Londonjából. Hoskins kiváló.


Galéria (5)

Bob Hoskins
Helen Mirren
Bryan Marshall
Eddie Constantine
Bryan Marshall
 

A film amerikai premierje 1982-ben volt, amely botrányosra fordult, ugyanis az ottani producerek újra akarták szinkronizáltatni Hoskins karakterét, mert úgy vélték, hogy az akcentusát nem értenék az amerikai nézők. A színész még perelni is akart, ám a stúdió végül visszavonulót fújt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

1979-ben már kész volt a film, de 1980-ig dobozban tartották.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A történetben fontos szerepe van egy luxushajónak, de a költségvetésbe nem fért bele, így béreltek egy lepukkant hajót, amit a stáb megszépített.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Helen Mirren csak úgy volt hajlandó elvállalni Victoria szerepét, hogyha átalakíthatja a karakterét, aki szerinte túlzottan egysíkú gengszterbarátnő volt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

George Harrison (a Beatles egykori tagja) cége, a Handmade Films vásárolta meg a jogokat a Black Lions Filmtől 200 ezer dollárért. Igaz, később Harrison is túl erőszakosnak tartotta a filmet.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Black Lion Films akkori vezetőjének nem tetszett a sztori és az IRA-t dicsőítő propaganda filmnek nevezte, ezért nem szeretett volna belőle mozifilmet készíteni, inkább tv-filmnek szánta.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Létezik egy olyan legenda, miszerint Keeffe három nap alatt írta meg a forgatókönyvet, azonban később kiderült, hogy ez csak az első változat volt, amelyet később a rendező, a producer és a színészek is átdolgoztak.

(ArpiHajdu és Réci)
 

forgatókönyvíró korábban újságíróként dolgozott Londonban, s számos cikket írt a helyi gengszterekről, sőt, egyesek személyesen is ismert. Ezért döntött úgy, hogy kipróbálja magát forgatókönyvíróként is.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmet Essex-ben és Londonban forgatták.

(dulkap)
 

Valódi gengszterek is részt vettek a forgatáson.

(dulkap)