Amikor az izmos akcióhősök fénykorukat élték, volt köztük egy kivételes alak, akinek minden szerepén átsugárzott valami kedvesség. Ő volt Carl Weathers.

A színész jelenléte pedig nem csak melegszívűséget, de az akcióhősöktől - akkoriban főleg - szokatlannak számító intelligenciát is árasztott.

Az 1980-as évek akciófilmjeinek gyakori legfontosabb mellékkaraktere egykor az Oakland Raiders hátvédje volt. Ki gondolta volna akkoriban, hogy később - és örökké - úgy emlékszik majd rá a világ filmrajongó közössége, mint például Rocky legnagyobb riválisára, a fantasztikus Apollo Creedre.

De Weathers birkózott a dzsungelben is egy gonosz idegen ragadozóval, sőt később még a Star Wars univerzumában is helyet kapott!

De a színész azt is tudta, hogyan legyen igazán jó komikus, aki nem fél az akcióhős figurákon túl megmutatni magát. Olyan filmekben és sorozatokban játszott igazán mulattató karaktereker, mint a Happy, a flúgos golfos és a Vissza a gyökerekhez (itt cameo szerepben), ahol nem riadt vissza attól sem, hogy saját sztárságán és macsó személyiségén élcelődjön önkritikusan.

Carl Weathers, a Rocky filmek, a Ragadozó és A mandalóri sztárja 76 éves korában hunyt el, 2024. február 1-én.

#5

88 A mandalóri  (2019)

(20) (5)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

A Birodalom már megbukott, az Első Rend pedig még nem alakult meg. Egy magányos pisztolyhős eközben az ismert galaxis legtávolabbi szegleteiben utazgat. több»

Greef Karga - A mandalóri / Weathers kapott egy mellékszerepet három évadon át egy olyan sorozatban, ami őszintén szólva jobb, mint sok SW film - és ráadásul együtt lóghatott Baby Yodával! Weathers Greefje egy fejvadász céh vezetőjeként indult, és ő az a fickó, aki a Mandónak (Pedro Pascal) adja a megbízásokat. Amikor a kis Grogu belép Mando életébe, és megváltoztatja őt, Greefre is hatással van, aki az utazó páros hűséges szövetségese lesz, és felvállalja a Navarro bolygó főbírói szerepét.
#4

85 Vissza a gyökerekhez  (2003)

(6) (15)

vígjáték

Miután a családfőt csalás vádjával börtönbe zárják, a Bluth család tagjai a maguk módján próbálnak meg boldogulni. Azonban úgy tűnik, nem akarnak tudomást venni a... több»

A sorozatban szereplő összes híresség cameója közül talán Carl Weathersé a legviccesebb. És ez valóban hihetetlenül nagy dicséret. Alapvetően csak önmagát játssza, akit Tobias Funke színésztrénernek szerződtet. Az egész abszolút semmire sem épül, de annyira abszurdan tökéletes, hogy látnunk kell. Ahogy felhívja az emberek figyelmét, hogy ne dobják ki a csontokat a Burger Kinges kajából, hanem vigyék haza őket, főzzék fel, és akkor: "bébi, pörköltet kapsz" - ezért a sokat idézett sorért érdemes kikeresni Weathers cameoját! Segítünk kicsit! A színész ezekben az epizódokban tűnt fel: 1x11: Public Relations (2004), 1x12: Marta Complex (2004), 2x13: Motherboy XXX (2005), 4x04: The B. Team (2013)
#3

68 Happy, a flúgos golfos  (1996)

(8) (6)

sportfilm | vígjáték

TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

Happy Gilmore (Adam Sandler) minden vágya, hogy világelső hokijátékos legyen, azonban a szerencse nem áll mellette. Bár erőszakos természetével és nem éppen választékos... több»

Derick 'Chubbs' Peterson - Happy, a flúgos golfos / Weathers más filmekben is megmutatta humorérzékét, de Adam Sandler mellett itt igazi komikus színészként láthatjuk őt a klasszikus sportbohózatban. Sandler címszereplője a nagymamája adósságainak törlesztése miatt vág neki a golfozói pályának, és ehhez Chubbs, a golfsztárból lett edző segítségét kéri, aki egy éhes aligátornak köszönhetően most fakezű. Weathers a saját futballhátterét is felidézheti, remek a kémiájuk Sandlerrel, és még egy vicces haláljelenet is van benne...
#2

89 Ragadozó  (1987)

(50) (44)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Disney+

Közép-Amerika dzsungelében eltűnik néhány kommandós. Mentőcsapatot küldenek utánuk, hogy felkutassák és kiszabadítsák bajtársaikat . A küldetés rutinfeladatnak tűnik a... több»

Al Dillon, a Predator - Ragadozóban / Ugye neked is megvan az a flexelős gif, amin Weathers és Schwarzi karakterei kezet fognak és csak úgy dagadnak az izmaik? Na, az ebből a filmből vándorolt át a mémkultúrába! A sci-fi tesztoszteron-fesztivál, amelyben Weathers egy CIA-ügynököt és Schwarzenegger régi vietnami haverját, Dutchot alakítja, a két főszereplővel, valamint Jesse "The Body" Venturával, Bill Duke-kal és másokkal együtt a dzsungelbe kalauzolja őket, ahol egy mentőakció a túlélésért folytatott harcba torkollik egy űrbéli fenyegetés ellen, amely őrült, nem evilági fegyverekkel rendelkezik. Ezt a filmet minden akciófilm-rajongónak kötelező megnézni. A 80-as évek ikonjainak remek team upja a Ragadozó első része!
#1

89 Rocky  (1976)

(50) (38)

dráma | sportfilm

HBO Max

Nem könnyű az élet a szegénynegyedben, és bár lehetetlennek tűnik, de Rocky Balboa megpróbál kitörni. Sok lehetősége nincs, így a sporttal, pontosabban a boksszal próbál... több»

Apollo Creed, a Rocky-franchise-ban. / Weathers legikonikusabb karaktere Apollo Creed volt, a pimasz és túlságosan magabiztos nehézsúlyú bajnok, aki kezdetben alábecsüli Rocky Balboát (Sylvester Stallone), amikor az "olasz csődör" a címére pályázik az 1976-os Rocky című filmben, amely a legjobb film Oscar-díját is elnyerte. Weathers képes volt Apollónak egy nyerő karaktert adni: Creed a Rocky II (1979) című filmben megszállottja lesz annak, hogy Rockyt visszahozza a ringbe (és elveszíti a címét), majd baráttá, edzővé és mentorrá válik, amikor Rocky a Rocky III-ban (1982) Mr. T félelmetes Clubber Langjával néz szembe, majd végül a Rocky IV-ben (1985) Dolph Lundgren szovjet rosszfiúja, Ivan Drago ellen vívja utolsó harcát.