Csekkold vagy passzold? A Hamupipőke már magyar szinkronnal az Amazon Prime Videón

Hamupipőke történetét már kismilliószor láthattuk különböző formában, melyek közül a legismertebb talán az animációs Disney-klasszikus 1950-ből. Készült belőle musical Whitney Houstonnal, romantikus komédia (Los Angeles-i tündérmese), és élőszereplős tündérmese 2015-ben Lily Jamesszel, most pedig itt a legújabb adaptáció az Amazon Prime Videón egy pop ikonnal, Camila Cabellóval a főszerepben, melyet magyar szinkronnal is nézhetsz. De érdemes belevágnod?

Azt gondolod, hogy nincs szükség egy újabb Hamupipőke adaptációra? Nos, ezzel valószínűleg nem vagy egyedül, hiszen annyi változatát láttuk már ennek a történetnek, hogy már megszámolni sem tudjuk. Különösen, hogy a legutóbbi feldolgozás alig néhány éve, 2015-ben jött ki. 

Összegezzük tehát az eddig vélemények és kritikák alapján, mire is érdemes számítanod.

Azt még most leszögeznénk, hogy Kay Cannon (Szűzőrség) rendezésének bizony megvannak a maga kínos pillanatai, de emellett meglepően humoros és progresszív, amit sikerült megpakolni egy csomó aktuális és kortárs üzenettel, anélkül, hogy az egész túlságosan didaktikussá vált volna.

A zenei betétek között akadnak megkérdőjelezhető darabok (egyik-másik már erős túlzás ebbe a sztoriba), de a fiatal hősök, Camila Cabello és Nicholas Galitzine közötti összhang cserébe remekül működik.

A film legerősebb pontja azonban az, hogy ezúttal tényleg erős női karaktereket vonultat fel, akik fejlődnek, és nem szorulnak bele a ‘boldogan élnek, míg meg nem halnak’ sémába. Vannak álmaik, mindannyian önállóan is megállják a helyüket, és még a film kegyetlen nemezisébe is sikerült némi mélységet csempészni. 

Ebben a Hamupipőke történetben a nők írják a saját sorsukat és a jövőjüket, és az álmaik megvalósítása csak önmagukon múlik. 

Vannak-e a filmben klisék, triviális állítások? Igen, nem is kevés. Sántít-e néhol a CGI? Sántít bizony. De a jól megkoreografált zenés jelenetek, az üzenetet és a főszereplők az arra fogékonyak számára pozitív irányban billenthetik az összképet, innentől pedig rajtad áll, hogy adsz-e neki esélyt. Ha túl tudsz lépni a hiányosságokon, nem zavar a 'túl modern', és csak kikapcsolódnál egy klasszikus történet kortárs adaptációjával, akkor csekkold, de ha mindez hidegen hagyd, akkor inkább passzold. De azt most megmondjuk, hogy ez a film nagyon meg fogja osztani a nézőket, és ez már az eddigi vélemények alapján is látszódik: vagy szeretik, vagy gyűlölik, köztes út ezúttal nincs.

A film mafabos adatlapjáról (itt) a ‘Lejátszás az Amazon Prime Video-n’ mezőre kattintva rögtön el is indíthatod, ha van előfizetésed a streaming szolgáltatónál. 

42 Hamupipőke  (2021)

családi | fantasy | musical | romantikus | vígjáték

Hamupipőke klasszikus történetének modern musical változata egy szegény, de ambiciózus árváról, akire rátalál álmai hercege. A mindenki által jól ismert történetet soha... több»