Ebben a 7 filmben valódi emberi maradványokat használtak kellékként

Vér. Halál. Erőszak. A televízióban és a filmekben minden vér csak speciális effektus - igaz?

Bár a horrorfilmek nézésekor megnyugtató, ha azt mondjuk magunknak, hogy "ez nem valódi", ez a kijelentés nem mindig igaz. Craig Reardon, a Poltergeist - Kopogó szellem speciális effektekért és sminkelésért felelős szakembere szerint a régi és/vagy alacsony költségvetésű horrorfilmekben nem ritka, hogy valódi holttesteket és csontvázakat használnak kellékként. Hogy miért? Egyszerű: mert olcsóbbak.

A valódi emberi maradványok felhasználása a filmgyártásban azonban már régóta erkölcsi viták tárgya. Egyrészt sokan úgy vélik, hogy az ilyen képek, ha azzal a tudattal párosulnak, hogy valódi holttestek valódi ábrázolásáról van szó, rendkívül traumatizáló vagy érzelmileg megterhelő a nézők számára. Másrészt a rendezők, producerek és díszlettervezők azzal érvelnek, hogy a hozzáadott hitelesség a lényeg. Emellett kérdéses a holttestek művészeti célú felhasználásának jogszerűsége, valamint az, hogy a holttestek használata nem tiszteletlen-e az elhunytakkal szemben.

Akárhogy is, az alábbiakban hét olyan filmet mutatunk be, amelyek készítésénél valódi emberi maradványokat használtak fel, akár szándékosan, akár teljesen véletlenül.

#7

63 A halál 1000 arca  (1978)

(6) (1)

dokumentum | horror

A sokkoló dokumentumfilm emberek baleseteit, emberi életek pillanatok alatt történõ elmúlását mutatja be mindenféle félrebeszélés és finomkodás nélkül. A késõbb sorozattá... több»

Az Ember a Nap mögötthöz hasonlóan ez is egy dokumentumfilm, amely rendkívül hátborzongatónak és felkavarónak számít. A filmnek lényegében nincs cselekménye, csupán drámai és borzalmasan hátborzongató halálesetek sorozata, amelyekbe némi elmélkedést is beleszórnak a halálról és az emberiségről. Bár többnyire negatív kritikákat kapott, végül mégis kultikus rajongótáborra tett szert, és 35 millió dolláros bevételt hozott a kasszáknál. Bár A halál 1000 arca című filmben bemutatott halálesetek jó része teljesen kitalált volt, a film számos jelenetét valódi halálesetekről készült felvételekből vágták ki, amelyeken valódi emberi maradványok szerepeltek. A film legikonikusabb része a végén játszódott: a forgatás alatt egy nem tervezett holttestet mosott partra a víz. A holttestnek semmi köze nem volt a filmhez, de úgy vélték, hogy "jó időzítés" a film cselekményéhez.
#6

akció | thriller

A gyermekkorában szexuális erőszakot elszenvedett  Medelaine az őt ért trauma hatására megnémul. Már felnőve emberrablás áldozatává válik, prostitúcióra kényszerítik. A... több»

A film egy Madeleine nevű fiatal lány akciódús történetét meséli el, akit egy strici prostitúcióra kényszerít, elrabolja és heroinnal mérgezi. Miután évekig szenvedett a bántalmazóitól, Madeleine elkezdi kitervelni a szökését. Miután szemtanúja lesz egyetlen barátja halálának, akit az őt elrabló férfi ölt meg, gyilkos hajszába kezd, és epikus rendőrségi üldözésbe, ahol felkutatja és brutálisan meggyilkolja mindazokat, akik az évek során bántalmazták őt. Különösen azt a jelenetet, amelyben valódi emberi maradványok láthatók, gyakran emlegetik a film legborzalmasabb jeleneteként. Miután a fiatal Madeleine megtámadja az első ügyfelet, aki megpróbálja bántalmazni, stricije, Tony egy késsel kivájja a szemét. A jelenetet egy valódi emberi hulla szemének felhasználásával vették fel, hogy fokozzák a hitelességet és a realizmust. Ez a jelenet, valamint a film más véres jelenetei végül oda vezettek, hogy a stáb és a stábtagok többsége azt gondolta, a rendező pszichopata.
#5

45 A halál után  (2006)

(2)

horror | thriller

A medikusok gyakorlaton holttesteket boncolnak. Egyikük, Alison, furcsa jelenlétet érez a boncteremben, megmagyarázhatatlan érzései támadnak. Egyre több rejtélyes haláleset... több»

A halál után egy orvosi gyakorló kórházban játszódó horrorfilm, amely olyan orvostanhallgatók történetét meséli el, akik úgy tanulják meg, hogyan váljanak orvosokká, hogy rendszeresen gyakorolnak holttesteken. Különösen az egyik hulla van elátkozva, és "szerencsétlenséget" hoz mindenkire, aki kapcsolatba kerül vele... A film egyedülálló volt abban, hogy mindenki tisztában volt azzal, hogy valódi holttesteket használtak - és ezzel egyik érintettnek sem volt baja.Valójában ez a tény volt a film egyik legfőbb értékesítési pontja (főleg azért, mert más tekintetben nem volt különösebben egyedi). A film egy valódi hullaházban játszódott, és valódi holttesteken valódi boncolásokat végeztek, amelyeket lefilmeztek és bevágtak a filmbe. A rendező - aki korábban maga is orvos volt - úgy vélte, hogy a közhiedelemmel ellentétben a holttestek bemutatása a filmben valójában "tiszteletet" jelent a holttestek iránt, mivel segít az embereknek "igazán megérteni az emberi anatómiát és azt, hogy mit jelent a halál".
#4

80 Holtak hajnala  (2004)

(32) (15)

horror

HBO Max

A Földön rejtélyes járvány pusztít, az éhező hullák pedig tovább tizedelik a megmaradt túlélőket, akik egy bevásálóközpontban barikádozzák el magukat. A tét nem csupán... több»

Több más filmes példával ellentétben a Holtak hajnala teljesen véletlenül használt emberi maradványokat a forgatáson. A film a túlélők egy kis, szedett-vedett csoportját mutatja be, akik egy elhagyatott bevásárlóközpontban rejtőzködve vágnak neki a zombi apokalipszisnek. Az egyetlen valódi holttest, amit a filmben mutattak, egy kellékcsontváz volt, amely az egyik korai jelenetben szerepelt. A csontvázat, amely egy lepedőbe burkolóva látható egy lakóház folyosóján, egy kellékgyűjtőtől kapták kölcsön, aki kezdetben azt hitte, hogy hamisítvány. A film forgatása után a csontvázat eladták egy bolttulajdonos nőnek, és a kirakatban dekorációként kiállították. Amikor bejelentések érkeztek arról, hogy a csontváz "túl meggyőzőnek" tűnik, a rendőrség lefoglalta a "kelléket", és boncolást végzett - legalábbis olyan jó boncolást, amilyet egy csontvázon el lehet végezni -, és megállapította, hogy a csontok valójában egy 35 éves nő maradványai, aki több mint 100 évvel ezelőtt hunyt el. A maradványait 1982-ben egy jeltelen sírban helyezték örök nyugalomra, és a film rajongói fizettek a sírkövéért.
#3

dráma | háborús | horror | történelmi

Az Ember a Nap mögött című háborús drámában orosz és kínai hadifoglyok kerülnek a Squadron 731-re, ahol brutális kínzásoknak vetik alá őket. Ezek közül kiemelkedik egy új... több»

Ha az agyzsibbasztó horrorról és a hátborzongató jelenetekről van szó, az Ember a Nap mögött viszi el az első helyet. Ez a dokumentarista stílusú, részben fikciós horrorfilm a 2. világháború alatt a japán katonák által végzett valódi kísérletek és a japán katonák által elkövetett valódi háborús bűnök történetének elmesélésére fixálódott, elsősorban a kínai hadifoglyokkal szemben. A rendező, aki elmondása szerint azzal a céllal írta a filmet, hogy felhívja a figyelmet a kínai nép ellen elkövetett bűnökre, szándékosan feldobta a jeleneteket a sokkoló hatás érdekében, és a filmet azóta több országban betiltották. A legtöbb véres jelenet, bár hihetetlenül felkavaró, teljesen kitalált. Volt azonban néhány jelenet, amely valódi emberi maradványokat ábrázolt. Különösen az egyik, amelyet "nagyrészt nézhetetlen"-ként jellemeztek, egy kisfiút ábrázolt, akit elaltattak, és még életében eltávolították a szerveit, és ezt a jelenetet egy valódi gyermek boncolásáról készült felvételek felhasználásával forgatták.
#2

horror | thriller

A Freeling család átlagos kisvárosi életüket éli. Steve (Craig T. Nelson), a családapa ingatlanügynökként dolgozik, Diane (JoBeth Williams) pedig családanyaként gondoskodik a... több»

Bár a Poltergeist az egyik legismertebb film, amelyben valódi emberi maradványokat használtak fel, mégis kissé szelídebb volt, mint a listán szereplő többi példa. A Poltergeist forgatása során több szereplő és stábtag szerencsétlen és teljesen véletlen halált halt, ami sokakat arra késztetett, hogy azt higgyék, a forgatáson átok ül, mivel a filmben valódi csontvázakat használtak. Az egyik híres jelenetben a főszereplő színésznő, JoBeth Williams egy sáros vízzel teli pocsolyába esik, és azonnal dühös, démoni csontvázak támadnak rá. Williamsnek fogalma sem volt arról, hogy a csontvázak valaha élő emberi testhez tartoztak, ami vitathatatlanul a legrosszabb az egészben. Craig Reardon, a speciális effektek felügyelője valójában nem szereti hallani a film elátkozásáról szóló pletykákat, és azt állítja, hogy a Poltergeist biztosan nem az első "alacsony költségvetésű horrorfilm" volt, amelyben valódi emberi maradványokat használtak - és nem is ez lesz az utolsó.
#1

93 Apokalipszis most  (1979)

(28) (25)

dráma | háborús | road movie

A Vietnam újraegyesítéséért folyó háború során a saigoni CIA utasítja Willard kapitányt (Martin Sheen), hogy iktassa ki a megtébolyodott Kurtz ezredest (Marlon Brando), akire a... több»

Az Apokalipszis mostot a hullákkal való hátborzongató asszociáción túlmenően hihetetlenül nehéz volt leforgatni minden résztvevő számára. Az eredeti tervek szerint 14 hétig tartott volna a forgatás, de ez az időtartam hamarosan 16 hónapra nőtt. A forgatásokat folyamatosan megszakították olyan események, mint például az, hogy a Fülöp-szigeteki dzsungelben kellett túlélni, meg kellett küzdeni egy tájfunnal, és a főszereplő teljesen felkészületlenül jelent meg a forgatáson. A helyzetet tovább nehezítették a díszlettervezők őrült bohóckodásai, akik a kreativitás és a "hiteles atmoszféra" megteremtésének jegyében, hogy a színészek beleéljék magukat a háború hangulatába, döglött patkányokat szórtak szét a forgatáson, hogy "halálszagot keltsenek". Amikor Gray Frederickson producer szembesítette a díszlettervezőt és a kellékeseket a döglött patkányok által jelentett egészségügyi kockázattal, hallotta, amint a stáb egyik tagja azt mormogta: "várj, amíg meghallja, mi lesz a döglött testekkel". Ez vezetett ahhoz a rémisztő felfedezéshez, hogy több holttestet tartottak a sátor mögött, ahol mindenki evett, és ahhoz a tervhez, hogy a "hitelesség szellemének" előmozdítása érdekében felakasszák a tetemeket a fákra. Ez azonban még nem a legőrültebb rész. Végül kiderült, hogy a férfi, aki a díszlettervezőknek eladta a holttesteket - aki eredetileg azt állította, hogy egy olyan ember, aki kórházaknak ad el holttesteket diákoknak használatra - valójában egy sírrabló volt, aki kiásta és ellopta a hullákat. Az egész stábot és a stábtagokat letartóztatták, amíg be nem tudták bizonyítani, hogy semmi közük az egészhez, és a film végleges vágásába egyik holttest sem került bele.