Eldőlt, ez a legjobb Ördögűző-film a magyar nézők szerint az eddigi 6-ból (toplista)

Az eredeti Ördögűző kétségtelenül a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb horroralkotása, amelyet sajnálatos módon csak gyengébb folytatások követtek.

Alábbi összeállításunkban pedig a teljes széria darabjait rangsoroltuk. Nektek melyik a kedvencetek?

#6

23 Ördögűző 2.  (1977)

(5) (16)

horror

Az Ördögűző 2. című horrorfilmben az első részben szerencsétlenül járó gyermeket láthatjuk, aki bár eltelt négy év, még mindig rémálmokkal küzd és pszichoterápiás... több»

Blair visszatérése Regan szerepében a folytatásban nem hozta lázba a kritikusokat és a közönséget. Az erőtlen történet középpontjában az állt, hogy megtalálják a módját annak a démonnak, Pazuzunak a leküzdésének, aki az első filmben megszállta a fiatal lányt. "A film a kezdetektől fogva vagy elviselhetetlenül ostoba, vagy érthetetlen, és végül mindkettő egyszerre" - írta a filmről Russell Davies az Observer magazinban.
#5

40 Ördögűző: Dominium  (2005)

(4) (10)

dráma | horror | thriller

Maga a Gonosz kel életre egy afrikai ásatáson, akinek semmi és senki nem állhat útjában. Merrin atya (Stellan Skarsgard) az egyetlen, aki képes volna megállítani, ám a papot a... több»

Bár a kritikusoknak nem igazán tetszett a film, néhányan meglepődtek azon, hogy Schrader mélyebb témákat próbál feltárni Merrin küzdelmein keresztül. Nem nevezhetem sikernek, de mindenképpen kiemelkedő kudarcnak, kísérletnek arra, hogy egy elcsépelt műfaj látókörét tágítsa a készítőjét emésztő ügyek valódi megvitatásával" - írta Tim Brayton az Alternate Endingtől.
#4

45 Ördögűző 3.  (1990)

(5) (18)

dráma | horror | misztikus

Az Ördögűző 3. részében Kinderman felügyelő vezette egykor a nyomozást a washingtoni ördögűzéssel kapcsolatos haláleseteknél és most újra rejtélyes bűncselekményekre lesz... több»

A franchise harmadik fejezetét, az Ördögűző III-at  az a William Peter Blatty rendezte, aki az eredeti film alapjául szolgáló könyv szerzője. "A film a szuggesztió erejére támaszkodik, okosan játszva azzal, hogy nem tud versenyezni azokkal a borzalmakkal, amelyeket a közönség el tud képzelni" - írta róla az AV Clubtól A.A. Dowd.
#3

horror

Telekom TVGO | SkyShowtime (2024.05.17.)

Ez év őszén lesz 50 éve, hogy bemutatták a filmtörténet egyik legijesztőbb horrorfilmjét, amely világszerte sokkolta a közönséget. Idén októberben egy új rész történet... több»

A Blumhouse és az Universal próbálja folytatni a franchise-t egy örökölt folytatással, követve más franchise-ok, például a Halloween és a Sikoly trendjét. A főszerepben Leslie Odom Jr. egy apát alakít, akinek lányát és barátnőjét megszállta egy démoni lény. "Bár Green a hirtelen ugrásszerű vágásoktól kezdve a grafikus vérig mindenféle rémtaktikával próbálkozik, a teljes 121 perces játékidő alatt egyetlen ijesztő jelenet sincs, írta Odie Henderson, a Boston Globe munkatársa.
#2

horror | misztikus | thriller

Aki egyszer a Gonosz arcába néz, nem szabadulhat többé az emléktől. Merrin atya pedig nemcsak futó pillantás vetett a megtestesült rosszra: a második világháború idején közeli... több»

Amikor a Morgan Creek Productions és a Warner Bros. a 2000-es évek elején Paul Schrader rendezővel az élen megpróbálta újraéleszteni a franchise-t, attól tartottak, hogy a film teljes bukás lesz. Az előzményfilm kibővíti a Max Von Sydow által alakított Lankester Merrin atya történetét. A produkciót ugyanakkor a kritikusok a kusza történet és a gyenge vizuális effektek miatt lehúzták.  
#1

84 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

Az eredeti Ördögűző a kritikusok szerint még mindig a franchise legjobbja. Linda Blair brutális alakításának is köszönhető mindez, aki a megszállt fiatal lányt alakító Regan MacNeil szerepében egyszerűen félelmetes. De a filmet Max Von Sydow munkája emeli fel, aki az ördögűzést végző papot, Lankester Merrin atyát alakítja. A film azért is volt olyan nagy hatással mindenkire, mert ilyen zsigeri módon erőszakos cselekményeket elkövető gyermeket még nem igazán mutattak be a nagyvásznon.