Európai Filmdíj 2021: Megvan a legjobb film kategória nyertese, két magyar alkotót is kitüntettek

Az Oscar-jelölt Quo vadis, Aida? lett a legjobb film a 2021-es Európai Filmdíjon.

Jasmila Zbanic boszniai drámája a srebrenicai mészárlásról a legjobb rendező és a legjobb színésznő kategóriában is győzedelmeskedett a 34. Európai Filmdíjakon. Az elismeréseket szombat este virtuális ceremónián adtak át Berlinből.

A legjobb rendezés díját is Zbanic kapta, a legjobb európai színésznő díját pedig a Jasna Duricic nyerte el a bosnyák ENSZ-tolmács szerepében, aki megpróbálja megmenteni a családja életét.

A legjobb színésznek járó elismerést Anthony Hopkins kapta, aki Az apa című filmben nyújtott alakításáért, amelyért már Oscar-díjjal is elismerték. A film rendezője, Florian Zeller és társírója, Christopher Hampton a legjobb európai forgatókönyvért járó díjat zsebelte be.

A dán rendező, Jonas Poher Rasmussen animációs dokumentumfilmje, a Flee szintén többszörös győztes lett: a legjobb európai animációs filmnek, a legjobb dokumentumfilmnek jár elismerést és az Európai Egyetemi Filmdíjat is elnyerte.

A rendezvénynek két magyar vonatkozása is volt. Idén Mészáros Márta kapta az életműdíjat, a legjobb látványtervezésért Ágh Mártont tüntették ki a Természetes fényen végzett munkája kapcsán. Gratulálunk a győzteseknek!

dráma | háborús | történelmi

Miután a szerb hadsereg elfoglalja Srebrenicát, Aida, a középkorú angoltanár férjével és két felnőtt gyermekével az ENSZ bázisán keres menedéket és védelmet. Fordítóként... több»