A második világháborúban közel százezer magyar katona harcolt a keleti fronton. A megszállt Szovjetunió területén járunk, ahol magyar alakulatok eldugott kis falvakban kutatnak az orosz partizánok után.
Mindezt egy magyar katona szemszögéből élhetjük át, aki hatalmas nehézségekkel néz szembe,… több»
Pro: nagyon jó magyar katonákat látni végre egy háborús filmben. A főszereplő és általában a többi szereplő arca karakteres, tényleg ilyen arcokról készültek a korabeli fotók. Jó érzés nekem magyar egyenruhát látnom egy most elkészült filmben, mert ez igen ritka. Szép természeti fotókkal készült a film. Kontra: Sajnálom, hogy a cselekmény nélküli drámát találták a legmegfelelőbb műnek az alkotók. Tudom, hogy a katonák élete 80%-ban a várakozásról és a feszült ébrenlétből áll, de nem erre kellett volna építkezni a film nagyobbik részében. Mondjuk ezt a hibát már több film elkövette régebben. A tábori élet és köznapi problémák bemutatása (pl. bűnösök kiköttetése) mind-mind jó pillanat, de a civilek kezelésével együtt sajnos messze nem lett annyira drámaian kibontva, mint a Jöjj és lásd című filmben. Így sajnos viszont iszonyúan unalmasra sikeredett a végeredmény.
Minden jelenet kb. ötször hosszabb mint kellene. Nem tudom a vágóval mi történt, de nem igazán dolgozott, mert sokszor percekig ugyanazt a kameraállást látjuk, miközben semmi sem történik a jelenetben. A film jó 50% csak merengés, mintha a Honfoglaló című filmet nézném megint. Egyszerűen érthetetlen mért nem sikerült egy tartalmas világháborús filmet összehozni, holott annyi érdekes filmesítésre váró történet van.
Túl merengős és túl művészi lett ez a film, kevés a párbeszéd, talán egy picit több akciót is elbírt volna, de ezektől függetlenül a képi világa nagyon jó, a hangulatát is nagyon eltalálták, többet is ki lehetett volna hozni a történetből, igazából sok mindent ki lehetett volna hozni a filmből de nem éltek vele.
Pedig több ország is közreműködött, autentikus helyszín, ruhák, felszerelés, de a film igazi "magyar" maradt - sajnos. Ebben több volt, s nem csak a távolba tekintés, elmélkedés, csak nem jött át a háttér és az ok. Egyszer arról az "átkos" korról készülhetne egy igazán nézhető magyar film. A Drága Elza! majdnem az lett, de költségvetés nélkül hiányos lett az is.
A film összbevétele 23 407 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 4 301 845 forintot termelt. A hazai mozik összesen 3 779 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
A Természetes fény forgatókönyve Závada Pál 2014-ben megjelent, azonos című regénye alapján készült.
(csd)Szeretnéd használni a Mafab értékelését a weboldaladon?
Használd ezt a HTML-kódot »