Kanye West azt állítja, újra kedveli a zsidókat, egy vígjáték változtatta meg a véleményét

Kanye West elárulta, hogy Jonah Hill 21 Jump Street - A kopasz osztag című filmjének megnézése után "újra megkedvelte a zsidó embereket", miután tavaly antiszemita Twitter-tirádát rendezett.

A 45 éves rapper péntek este egy hosszú Instagram-poszttal töltött fel egy képet, amelyen a Superbad - avagy miért ciki a szex? sztárja Channing Tatum mellett látható a 2012-es akcióvígjáték filmplakátján.

'Senkinek sem szabadna egy vagy két személy elleni haragot átváltoztatni gyűlöletté ártatlan emberek milliói ellen' - írta 18 millió követőjének - 'Egyetlen keresztényt sem lehet antiszemitának bélyegezni, tudván, hogy Jézus zsidó. Köszönöm Jonah Hill szeretlek'.

A posztja kevesebb mint 24 óra alatt több mint 2,1 millió lájkot kapott. 

Még 2018-ban Hill is "megénekelte" West dicséretét a a Jimmy Kimmel Live!-ban , miután részt vett az énekes albumának megjelenési partiján Wyomingban: 

'Igazán gyönyörű élmény volt' - mondta, majd megjegyezte, hogy nővére, Beanie Feldstein egy hétig nem beszélt vele, amiért támogatta Westet, aki vitát váltott ki, mert egy Make America Great Again sapkát viselt. És bár Jonah egyelőre nem reagált nyilvánosan Kanye posztjára, a film rendezői, Phil Lord és Chris Miller is tweeteltek válaszul.

Chris azt írta: "Um... köszönöm, hogy megnézted?", miközben újra megosztotta a rapper eredeti posztját.

Phil eközben azt tweetelte: "A nevetés a legjobb gyógyszer", válaszul egy másik személynek a helyzetről szóló tweetjére, ami így szólt: "Van bármi, amire @philiplord és @chrizmillr nem képes?".

Tavaly az előadóművész jelentős visszatetszést keltett, amiért azt írta egy tweetjében: "Kicsit álmos vagyok ma este, de amikor felébredek, halálra fogom verni a 3 JEWISH PEOPLE-t."

A 'deathcon' (az angol eredetiben ezt a kifejezést használta az énekes) - más néven védelmi készültségi állapot - az amerikai fegyveres erők által használt riasztás, amely azt jelzi, hogy a hadsereg milyen gyorsan bevethető halálos vészhelyzetek és támadások esetén. 

Októberben Kanye leült Piers Morgannel, és a zsidó közösséghez szólt:

'Elnézést kérek azoktól az emberektől, akiket megbántottam a 'death con' [megjegyzésekkel]' - mondta Ye a brit talk show műsorvezetővel közös műsorban. 

West így folytatta: "Úgy érzem, hogy fájdalmat és zavart okoztam. És sajnálom azoknak az embereknek a családjait, akiknek semmi közük nem volt ahhoz a traumához, amin keresztülmentem, és hogy használtam a platformomat, ahol azt mondod, hogy a bántott emberek bántják az embereket. Engem megbántottak.' 

A rapper és ruhatervező a Piers Morgan Uncensored című műsorában elmondta, hogy csak bizonyos zsidó emberekre utalt, akik szerinte átverték őt. 

Ye-t Morgan arról faggatta, hogy antiszemita megjegyzései rasszisták voltak-e, és szerinte azok voltak, bár egy ponton a rapper azt mondja, hogy "ez nem rasszizmus", amikor a megjegyzéseiről kérdezték.

'Amikor sértegeted a zsidó népet, és azt mondod, hogy 'death con 3'-t alkalmazol a zsidó népre, az ugyanolyan rasszista, mint bármi, amiről azt mondod, hogy átélted' - mondta Morgan - 'A rasszizmus az rasszizmus, és ezt szerintem te is tudod. Ugye tudod?'

Az első tweetjei idején West azt állította, hogy nem lehet antiszemita, mert minden fekete ember egyben zsidó is: 'A vicces dolog az, hogy valójában nem lehetek antiszemita, mert a fekete emberek valójában zsidók is. Ti srácok játszottatok velem, és megpróbáltatok mindenkit befeketíteni, aki ellenkezik a nézőpontjaitokkal.' - erősködött Kanye.

A rapper Twitter-fiókját később felfüggesztették. A Twitter közleményben erősítette meg, hogy West fiókját zárolták.

Az interjúban Ye tisztázta, hogy bocsánatot akart kérni a zsidóktól, akik semmi rosszat nem tettek. West megjegyzései kifejezetten a zsidó hollywoodi vezetőknek szóltak, méghozzá azért, ahogyan azok a szórakoztatóipar fekete szereplőivel bánnak.