Látványtervező mesterkurzusok Szolnokon

A 2021. október 12-17. között zajló Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválra várják azokat, akiket érdekelnek a látványtervezés kulisszatitkai, ennek az izgalmas, kreatív és komplex szakmának a munkafolyamatai.

2021. október 12-én startol a szolnoki filmfesztivál, ahol európai játékfilmek versenyeznek a legjobb látványtervezésért járó díjért. A díjról nemzetközi zsűri dönt. A neves szakemberek a fesztiválon mesterkurzusokat is tartanak.

A filmeket elbíráló zsűri egyik tagja Jean Rabasse, francia látványtervező. A Külvárosi mulató, az Asterix és Obelisk című filmek látványtervezője legutóbbi munkájáról, a Jackie című film díszletének megalkotásáról tart előadást Szolnokon. A film Jackie Kennedy életét dolgozza fel Natalie Portman főszereplésével, amelyben a francia látványtervező dokumentumfilmhez hűen építette fel a Fehér Házat.

Mesterkurzus-filmvetítés

Jackie, amerikai-chilei-francia életrajzi dráma, 100 perc, 2016 rendezte: Pablo Larraín

2021. október 15., péntek, 10.00 óra

Előadás:

“Jackie - Díszlet vagy alkotás?”

2021. október 15., péntek 14:00 óra, Tisza Mozi, Szolnok

Moderátor: Demeter Éva, fesztiváligazgató

A fesztiválra érkezik zsűrizni Peter Webber angol filmrendező is, aki a Leány gyöngy fülbevalóval című filmjéről ismert, amelynek főbb szerepeiben Scarlett Johansson és Colin Firth látható.

A brit rendező különleges előadást tart arról, hogy egy filmrendező filmkészítés közben napi 150.000 ezer döntést is meghoz, miközben egy ember egy átlagos napján ”csupán” 35 ezret, melyekbe beletartoznak azok is, hogy reggeli előtt vagy után mosso-e fogat, illetve fusson-e, hogy elérje a buszt, és minden egyéb munkához kapcsolódó választás is.

Mesterkurzus-filmvetítés:

Meglepetés filmklasszikus

Előadás:

“150.000 döntés”

2021. október 14., csütörtök 14:00 óra - Tisza Mozi, Szolnok

Moderátor: Fliegauf Benedek, filmrendező

Géczy Dávid filmrendező a látványvilág dokumentumfilmekben és reklámfilmekben való szerepéről tart előadást. A mesterkurzuson megtudhatjuk, hogy dolgozik együtt a berendező, a kellékes, a kosztümös, az operatőr és a rendező; hogyan kapcsolódik össze a világítás, a berendezés, az operatőri munka és a digitális fényelés és hogy hogyan tervezi meg a film képi világát a rendező és az operatőr, legyen az egy reklámfilm, videoklip, kisjátékfilm vagy dokumentumfilm.

Mesterkurzus filmvetítés:

Népirtás Pozsonyligetfalun, magyar dokumentumfilm, 2019, 60', r: Géczy Dávid

2021. október 13., szerda 10.00 óra, Tisza Mozi A terem

Előadás:

Látványtervezés a dokumentumfilmben és a látvány szerepe a reklámokban

2021. október 13., szerda 14:00 óra - Tisza Mozi A terem

Moderátor: Juszt Balázs filmrendező

A mesterkurzusokon való részvétek feltételeiről az alábbi linken érdeklődhetnek:

http://www.ataff.hu/hu/2021/mesterkurzus-workshop

Jegyvásárlás a helyszínen a TISZApART Moziban (5000, Szolnok, Templom út 4.) vagy a www.tiszamozi.hu oldalon.