Az idei Oscar-díj talán egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy először jelöltek szuperhősfilmet arany szobrocskára. A Fekete Párduc csaknem 7 kategóriában, amelyek közül hármat haza is vihetett legjobb látványtervezés, legjobb jelmeztervezés és legjobb zenei betéteknek járó kategóriában.

Adódik a kérdés, hogy az Amerikai Filmakadémia folytatja-e hagyományként, hogy a díjra esélyes alkotások közé a jövőben közönség filmeket is beválogat a mezőnybe. Minden évben sűrű viták előzik meg, illetve követik a rangos díjátadót arról, ki és mely produkció kaphatná vagy kellett volna kapnia az Oscar-díjat. Úgy tűik azonban, hogy az Akadémia jelölő bizottságából nem mindenki van kifejezetten elragadtatva a Marvel szuperprodukcióitól.

A bizottság egyik férfitagja névtelenül nyilatkozott nemrég arról, mennyire esélyes, hogy jövőben az idei év egyik legjobban várt filmje, a Bosszúállók: Végjáték szintén részesüljön az elismerésben. „Soha nem szavaznék egy olyan filmre, amelynek címében egyáltalán szerepel a ’Bosszuállók’ kifejezés, és bár az Akadémián belül nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel, egyszerűen nem tudom tisztelni azokat az alkotásokat, amelyek érezhetően és célzottan csupán a minél magasabb bevételre hajtanak.”

Kemény szavak ezek, a fenti személy ugyanakkor a Fekete Párduc kapcsán azt is megjegyezte, hogy részéről nagyban elismerendő a produkció a társadalomra mért hatása, illetve az, hogy rengeteg embert büszkévé tudott tenni. Nos, úgy tűnik, hogy a Filmakadémiának még mindig keményebb elvárásai vannak egyes alkotásokkal szemben, mint azt sokszor gondolnánk, bár az is meglehet, hogy a Bosszúállók alkotóit, mind és rajongóit még érheti meglepetés az Oscar-díj kapcsán.