Ide gyűjtöm a számomra kedves természetfilmeket. Természetfilmek célja a természeti értékek megörökítése, valamint az azok megőrzésén, megismerésén munkálkodó természetvédelmi szakemberek és természettudományos munkát folytató kutatók népszerűsítése is egyben. Az elkészült filmeket a hazai közönség a Magyar Televízióban, a DUNA Televízióban és a SPEKTRUM műsorán láthatta. A 2007-ben megszűnt Pusztaszeri Természetfilm Fesztivált 2015-től felváltotta a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, amelynek első ünnepélyes díjkiosztóján a Természetfilmesek csapata nem kevesebb, mint 13 díjat vehetett át. Az észt Matsalu, a német Naturvision és Greenscreen fesztiválok mellett az amerikai IWFF, a japán JWFF is többször elismerésben részesítette a magyar Természetfilm gyártásában készült filmjeit. Oroszországban, a Bajkál Nemzetközi Természetfilm fesztiválról a Természetfilm és a SASER Produkció közös filmje, a Cápák a Keresőmben (2013) elhozta a fődíjat. A világ legnagyobb természetfilmes szemléjére, a brit Wildscreen-re és a cseh Eastsilver mustrára bejutott az uniós támogatással elkészült Vipera Life (2014). 2010-től kezdve a szomszédos Romániában és Szlovákiában egyre több forgatás valósult meg a magyar Természetfilmesek részvételével, és koprodukciók valósultak meg külföldi filmgyártókkal, természetvédelmi szervezetekkel. A magyar Természetfilmesek ettől kezdve olyan távoli helyszínekre tudott forgatócsoportokat indítani, mint Kongó, Peru, Costa Rica, Brazília vagy Malajzia...

#10

dokumentum

Európa második leghosszabb folyója a Duna, s partját követő holttere páratlan élővilágnak nyújtott otthont. A folyó szabályozása után e rendkívül gazdag élővilágnak már... több»

Rendező: Mosonyi Szabolcs
Élő holtágak
#9

dokumentum

Valamikor a Kárpát-medence alföldjeit lenyűgözően változatos élet borította. Sűrű erdők, járhatatlan mocsarak és zöldellő rétek borították a mai pusztát. A ma már ritka... több»

Rendező: Mosonyi Szabolcs
Érdekes film a törvény ereje által védett lápokról.
#8

dokumentum

A Duna utolsó, nagy természetes árterei közé tartozó Gemenci-erdő, a múlt századi vízszabályozások ellenére ma is 18.000 hektár kiterjedésű, lenyűgöző és élettől... több»

Rendező: Mosonyi Szabolcs
Európa legnagyobb ártéri erdeje a Gemenci erdő, mely a Gemenc tájegységen terül el, egy több ezer hektár kiterjedésű, csodaszép vizes élőhely. A benne lévő flóra és fauna felbecsülhetetlen természeti érték.
#7

dokumentum

Szinte a semmiből bukkannak fel a különös lények és egy szempillantás alatt beborítják még az eget is, majd amilyen gyorsan jöttek, úgy tűnnek el a semmiben. Egy esztendőn át... több»

Rendező: Mosonyi Szabolcs
Tiszavirágzás. Látványos jelenség, melyet népdalba is költöttek. Mikor úgy tavasszal a Tisza virágzik, millió kis lepke vize fölött játszik.
#6

dokumentum

Cinego | Filmio | HBO Max | Telekom TVGO

Pentezugban járunk, a Hortobágy egyik lélegzetelállítóan gyöngyörű védett területén, ahol a világ egyik legnagyobb vadló ménese is található. A Mongóliában őshonos faj... több»

Rendező: Török Zoltán
Szereplők: Pokorny Lia
Nem kell más kontinensek természetfilmjeit nézni ahhoz, hogy gyönyörködhessünk. Művészi és zseniális a látványvilág. A bemutatás érzékeny. Az egyetlen hiányosság a „veszély” hiánya, de hát ez a Hortobágy szelídségéből fakad. Köszönöm az élményt!
#5

dokumentum

A Vad Kunság - A Puszta rejtett élete című dokumentumfilm a magyar Puszta különös vidékére kalauzolja el a nézőt. A sík térség egyáltalán nem kietlen és unalmas; izgalmas... több»

Rendező: Mosonyi Szabolcs
Valóságos rajongója vagyok a természetről, állatokról szóló dokumentumfilmeknek. Ezen akotások közül a Vad Kunság kiemelkedik, egészen fantasztikus és látványos darabról van szó.
#4

dokumentum

Cinego | Filmio

A Vad Balaton, Vad Szigetköz, Vad Kunság készítői, Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika egy titokzatos lény nyomába erednek, aki a két ország határán fekvő... több»

Mosonyi Szabolcs dokumentumfilmjei egyszerűen gyönyörűek. Nem kell attól tartani, hogy unalmas, száraz információáradatot zúdít a nézőre, helyette olyan felvételekkel kápráztat el, amik engem teljesen ámulatba ejtettek. Mintha nem is Magyarországon készültek volna. A Vad erdők, vad bércek... egy remek sorozat darabja, remélem, lesz folytatás is, bizonyára sok izgalmas helyszín akad még, amiről hasonlóan jó film készülhet.
#3

NA Vad Szigetköz  (2013)

(2)

dokumentum

Magyarország nyugati kapujánál járunk. A tájat a fejlett gazdaság képviselői uralják: autópályák, nagyvárosok, ipari parkok, szélerőművek, és az éppen húsz éve üzembe... több»

Rendező: Mosonyi Szabolcs
A Vad Szigetköz egy csodaszép természetfilm Magyarország egyik Európában is egyedülálló, varázslatos és különleges vizes élőhelyéről.
#2

dokumentum

Egy rétisas család mindennapjai és egy fiatal vidra kalandjai - valahol a magyar mocsarak mélyén. Egész estés természetfilm Magyarország tájairól, állatvilágáról és... több»

Rendező: Zoltán Török
Szereplők: Kulka János
Magyarországot a folyók ritmusa hatja át. A rétisasok, a vidrák és a hatalmas harcsák sok más, a helyi emberek közelében élő fajjal osztoznak a vizes élőhelyeken, gyakran észrevétlenül. A Vad Magyarország az ő történetük, amely jó néhány, korábban soha le nem filmezett állati viselkedést mutat be.
#1

75 Vad Balaton  (2018)

(3)

dokumentum

A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. Bár nyáron a partjait nyaralók lepik el, a tó és környezete rendkívül változatos természeti kincseket tartogat. A... több»

Rendező: Mosonyi Szabolcs
Szereplők: Csankó Zoltán
Természetfilm a magyar tengerről.