Pontosan 24 éve, hogy Tolnay Klári, hazánk egyik legismertebb színésznője 84 éves korában itt hagyott minket. A színésznő hosszú és változatos karriert tudhatott maga mögött, amiért számtalan díjat és elismerést bezsebelhetett. Halálának évfordulója alkalmából rá emlékezünk.

Vidéki gyerekkor

Bár Tolnay Klári (aki eredetileg Rozália néven látta meg a napvilágot) Budapesten született, szülei vidéki birtokán töltötte a gyermekkorát Nógrád megyében. Itt is járt iskolába, majd Balassagyarmaton, Nyíregyházán és Debrecenben is tanult. Szülei földbirtokosok voltak, bátyja pedig hivatásos katonatisztnek állt. Már iskolás korában kiderült, hogy tehetséges énekes, ezért rokonai tanácsára meghallgatásokra jelentkezett, de kevés sikerrel.

Meseautó és a karrier beindul

Végül Gaál Béla filmrendező látta meg benne a fantáziát és szerepet ajánlott neki a készülő Meseautó című romantikus vígjátékban. Ez hatalmas sikert aratott és innen Tolnay Klári előtt is megnyílt a színészvilág. Éveken át volt a Vígszínház társulatának tagja, egy időben a társigazgatója is. Az ’50-es évektől kezdve viszont a Madách Színházban játszott egészen haláláig.

Színház mellett rendszeresen szerepelt hazai filmekben. A leghíresebb filmjei közé tartoztak Az én lányom nem olyan, A kölcsönkért kastély, a Gyimesi vadvirág, A szerelem nem szégyen, az Egy csók és más semmi, a Katyi, a Déryné, a Mese a 12 találatról, a Micsoda éjszaka!A koppányi aga testamentuma vagy a Jó estét nyár, jó estét szerelem.

Kétszer házasodott, elveszítette a fiát

Tolnay Klári először 1936-ban ment férjhez, ekkor Ákos Ráthonyi rendezőnek mondott igen. Négy évvel később született meg lánya, Ráthony Zsuzsanna. A második világháború alatt volt terhes második gyermekével, ám egy bombatalálat miatt idő előtt megindult nála a szülés és a fiú gyermeket nem lehetett megmenteni.

A második világháború végén férje külföldre emigrált, ő viszont itthon maradt és elváltak. Később feleségül ment Darvas Ivánhoz is, ám amikor a forradalom után börtönbe csukták, 1958-ban elváltak.

Szinkronszínészet

Színpadi és filmszerepei mellett már az ’50-es évektől kezdve rendszeresen keresték különböző szinkronlehetőségekkel. Nem csak filmek, de animációs filmek karakterei is az ő hangján szólaltak meg magyarul. Ilyen volt a 101 kiskutya Nannyje, de hallhattuk a Csip-csup csodák és a Magyar népmesék epizódjaiban is.

Szinkronszínészként rendszeresen olyan színésznőknek kölcsönözte a hangját, mint Olympia Dukakis, Katharine Hepburn, Simone Signoret vagy Bette Davis

Békésen elaludt

Tolnay Klári 1998 őszén épp egy újabb színpadi szerepre készült. Október 27-én otthonában érte a halál, csendben, álmában hunyt el.