Bizony elég hosszú utat tett meg Ewan McGregor karrierje során, amíg Obi-Wan Kenobiként tűnt fel a mozivásznon. Noha a színész egyik legismertebb szerepe a Star Wars széria előzménytrilógiájában látható, McGregor számára az áttörést annak idején Renton karakterének megformálása hozta meg a Trainspottinggal.

Irvine Welsh azonos című regényéből készült film az átütő hangulata és színészi alakítások mellett a legjobb forgatókönyvnek járó elismerésben részült az 1995-ös BAFTA díjátadón, ráadásul a 1996-os Oscar gálán szintén jelölték a produkciót a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. És bár a rendező Danny Boyle nem igazán számított akkoriban elismert filmesnek, mindez nem igazán szabott gátat annak, hogy a Trainspotting hangulatához hűen, a bemutatót követően az egyik legelvadultabb partival ünnepeljék meg a film debütálását Cannes-ban.

A bulin a film- és zeneipar igazi krémje gyűlt össze. Bizony ritkán fordul elő, hogy Leonardo DiCaprioMick Jagger és Damon Albarn együtt partizzanak Leftfield zenéjére. A kötet szerzőjére és a kilencvenes évek legnagyobb hatású zenekarának, az Oasis oszlopos tagjára, Noel Gallagherre pedig a szálloda medencéje melletti nyugágyaknál bukkantak rá, reggel hét órakor.

A Trainspotting alighanem azon ritka filmalkotások egyike, amely rendkívül megrázóan és naturalisztikusan mutatja be a kábítószer fogyasztás körül kialakult szubkultúra világát. És ha már cikkünk elején Ewan McGregorról esett szó, fontos megemlítenünk, hogy a fiatal színész számára a hét héten tartó forgatás alatt mindössze egy nap szabadságot sikerült kivennie. Ugyanakkor mondhatnánk, hogy nem ezek voltak McGregor számára élete legédesebb napjai, de ez nem lenne igaz. A ma már ikonikusnak számító jelenet, amikor Renton szó szerint belemászik egy elképesztően mocskos nyilvános vécé kagylójába alighanem sokaknál kiverte a biztosítékot, a valóságban azonban szó szerint Skócia legédesebb mellékhelyiségében tette mindezt. A film készítői ugyanis a díszletek felállítása során csokoládé mousse-t használtak.