Játssz egy Google Daydream-ért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  

Az utolsó család


(Ostatnia rodzina)
Az utolsó család

Tartalom

Tartalom 1
Tartalom 2

Amilyen különleges volt a lengyel Beksiński család élete, olyan rendkívüli a róluk készült film is. A hetvenes évek közepétől harminc éven keresztül követjük a szürrealista festményeivel nemzetközi hírnevet szerző apát, a nyolcvanas években kultuszstátuszba kerülő DJ és rádiós műsorvezető fiút és a család nőtagjait, akik valahogy próbálják elviselni az excentrikus férfiakat. Lengyelország természetesen rengeteget változott ezekben az évtizedekben, de mi csak a családon keresztül, nagyrészt egy lakótelep két lakásából látjuk a szükségállapotot vagy a rendszerváltást.

Az utolsó család a legkevésbé sem életrajzi film, hanem különleges családi tabló, amely egy rendkívül fura famílián keresztül mutatja be az életet a keleti blokkban – anélkül, hogy bármilyen formában is politizálna. A fanyar humorú és drámai mozi bejárta a világ filmfesztiváljait: Locarnóban a legjobb színésznek járó díjat nyerte, Chicagóban a művészeti rendezést és a fényképezést ismerték el, míg a Lengyel Filmfesztiválon a legjobb film, színész és színésznő, valamint a közönség elismerését kapta.(Mozinet)

(hp)
 
2017. 05. 12. 22:58 

Aki hallott már Zdzislaw Beksinski nevéről esetleg munkásságáról, azt tudja, hogy bőven rászolgált az ő története egy filmre (ha nem tudjátok, guglizzatok rá, érdemes), és azt kell mondanom, hogy Matuszynski a szóban forgó művészhez méltó alkotással állt elő. Rétegelt, dramaturgiailag összetett de könnyen befogadható mozi lett, amit csak ajánlani tudok azoknak, akik nem riadnak vissza egy kis drámától.

 
2017. 05. 11. 15:07 

Seweryn miatt néztem meg a filmet, generációjának talán a legjobb színésze, és ezt megint bebizonyította. Az ilyen alakítások miatt érdemes néha a popcornfilmek mellett bevállalni egy ilyen lassabb folyású drámát (ebben az esetben Lengyelországból), csak azt sajnálom, hogy viszonylag kis közönséghez jut el. Pedig többet érdemelne.

 

A filmet a Lengyel Filmtavaszon már premier előtt láthatta a hazai közönség.

(hp)
 

Az utolsó családot számos nemzetközi nagynevű filmfesztiválon díjazták, egyebek mellett Chicagóban (legjobb operatőr - Kacper Fertacz), Denverben (legjobb film - Jan P. Matuszynski), Lisszabonban (legjobb film) Lengyelországban (legjobb film).

(hp)
 

Az utolsó család Jan P. Matuszynski rendező első egészestés nagyjátékfilmje.

(hp)
VOX.hu - Az utolsó család
Egy rém wes andersoni família hétköznapjai a kommunista Lengyelországban. 70/100
Corn and Soda: Az utolsó család
A keretes szerkezettől egy kerek egész történetet kapunk, melyben a karakterek egyéniségei hamar kidomborodnak, jellemük változása jelenetről, jelenetre követhető és mondanivalója a XXI. század embere számára rengeteg értéket hordoz, mint családról, mint más emberi kapcsolatokról. Olyanokról, amiyenek a valóságban, tele kimondatlan érzésekkel és elnyomott vágyakkal.

Értékelés: 86/100
Smoking Barrels: Az utolsó család
Összességében ugyan elmondhatjuk Az utolsó családról, hogy vannak eltalált momentumai, a helyenként fel-feltűnő humor ad egy plusz színt a történetnek és valójában a felszín alatt vannak megragadó kérdések, de ezen a ponton muszáj feltenni a kérdést: mit érnek ezek, ha a legtöbb tényező a felszín alatt marad elrejtve, kiaknázatlanul a mű teljes egészét figyelembe véve?


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.