23 év börtönre ítélték Harvey Weinsteint

Három évvel azután, hogy a botrány kirobbant, a minap ítéletet hirdettek Harvey Weinstein ügyében. Hollywood egykori befolyásos producere 23 év börtönt kapott zaklatásért és szexuális bántalmazásért. A producer láthatóan megdöbbent a rá kiszabott ítélet súlyosságán, míg az ellenkező oldal kevesli a börtönbüntetés hosszát.

Mint ismert, 2017-ben robbant ki a botrány, miután két nő, Miriam Haley és Jesica Mann szexuális bántalmazással és erőszakossággal vádolták meg a producert. Ebből hamar kialakult a híres MeToo kampány, amelyben arra szólították fel a nőket szerte a világban, hogy nyíltan vállalják fel, ha ők is hasonló bántalmazásban részesültek.

Weinsteint 2018-ban tartóztatták le szexuális bűncselekmények elkövetésének vádjával, a minap pedig James Burke bíró kihirdette az ítéletet: az egykori producer összesen 23 évet kell, hogy börtönben töltsön. A beszámolók szerint Harvey Weinstein megdöbbent az ítélet hallatán, mivel jóval rövidebb büntetésre számított. Az Egyesült Államokban az ilyen jellegű bűncselekmények esetén 5-29 év börtönre lehet ítélni az elkövetőt. Ha így nézzük, Weinstein hat évvel kevesebbet kapott, mint amennyit kiszabhattak volna rá, ám jóval többet annál, amennyit minimum le kell töltenie.

Harvey Weinstein jelenleg a Rikers Island börtönben várja, hogy átszállítsák abba a büntetésvégrehajtási intézménybe, ahol a büntetése letöltését ténylegesen megkezdheti. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy ez melyik fegyintézet lesz. A hírek szerint ügyvédei fellebbezni fognak még a nyár folyamán, de nehéz elképzelni, hogy bármilyen eredményt elérnének ezzel.

Hollywood egyébként szinte egyöntetűen örömmel fogadta az ítéletet, több híresség is hivatalos Twitter-csatornáján adott hangot elégedettségének. Így tett Vincent D'Onofrio, Gretchen Carlson vagy épp Jameela Jamil is.