A Disney 4 milliárdért vette meg a Marvelt, ekkora hasznot termelt azóta!

Közel 10 éve annak, hogy a Disney 4 milliárd dollárért megvásárolta a Marvelt. Az nem is kérdés, hogy bőven megtérülhetett ez a befektetés, egy másik lapra tartozik azonban, hogy pontosan mennyire is.

A Disney elnöke, Bob Iger annak idején marketing stratégiai szempontból tökéletes lépésként elemezte a szerződéskötést. „Egy igazi kincsesláda, amely csaknem 5000 karaktert tartalmaz, amelyekkel a Disney végre azt csinálhatja, amiben a legjobb” – nyilatkozta Iger.

A franchise első darabja, a 2008-ban mozikba került Vasember még a szerződéskötés előtt készült el. Ugyanezekben az években Christopher Nolan Sötét lovagja irányadó szuperhősfilmnek számított, ezzel szemben A vasember egy jóval könnyedebb és humorosabb koncepción alapult, amelyet végül a Disney végig vitt a Marvel filmek során.

Az elmúlt tíz évben pedig 18,2 milliárd dolláros összbevételt hoztak ezek a filmek. Enyhén szólva is „nem rossz” befektetésnek hangzik. A Disney azonban nem áll le, hiszen az idei San Diegó-i Comic Conon a Marvel elnöke, Kevin Feige már be is jelentette, milyen produkciókkal készülnek a következő években.