Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János zenész, énekes, az Omega zenekar frontembere.

Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten. Tanulmányait a József Attila Gimnáziumban, majd pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. Első együttesét még középiskolai évei alatt alapította Ciklon névvel, ez zenei formáció más zenekarokkal összeolvadva alkotta a később ismertté vált Omegát, amelynek első felállásában Kóbor ritmusgitározott.

A zenekarhoz a későbbiekben csatlakozott Presser Gábor, ebben a felállásban pedig 1962-től Kóbor János már az énekesi pózíciót töltötte be, ezt követően az Omega az ország egyik legnépszerűbb zenekarává vált.

Az Omega volt az első beatzenekarok egyike Magyarországon, amelynek önálló lemeze jelenhetett meg 1968-ban Trombitás Frédi és a rettenetes emberek címmel. Az Omega volt az első olyan magyarországi zenekar, amely az Egyesült Királyságban is felléphetett, illetve angol nyelvű lemezt adhatott ki.

A nyolcvanas évektől Kóbor János produceri tevékenységbe kezdett, az Omega saját stúdiójában pedig számos pályakezdő zenekar lemezének elkészítésében segédkezett. Egyetlen filmes szerepe az 1981-ben megjelent Kopaszkutya című produkcióban látható. 1987-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2013-ban pedig Kossuth díjjal ismerték el munkásságát.

Kóbor János 2021. november 9-én került kórházba koronavírus-fertőzéssel, állapotáról hosszú ideig csupán annyit lehetett tudni, hogy súlyos. Halálának hírét az Omega zenekar közölte a nyilvánossággal.

Nyugodjék békében!

#1
Kóbor János

Kóbor János

szül. 1943. 05. 17. - elhunyt 2021. 12. 06.
Budapest, Magyarország
Kóbor János 1947. május 17-én Budapesten született. Gyermekként atletizált, gátfutó szeretett volna lenni. A József Attila Gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte építészmérnöki diplomáját. Megalapította a Ciklon együttest, majd a Próféta nevű formációba került. 1962-ben alakult meg a legendás... több»

Filmek: Kopaszkutya