Elhunyt Marsha Hunt, a Twilight zone színésznője

Marsha Hunt, a film, a rádió és a Broadway aranykorának veterán színésznője, akinek karrierje később a hírhedt Amerika-ellenes Bizottság (HUAC) elleni tiltakozása miatt tönkrement, szeptember 7-én természetes halált halt Los Angelesben.

Hunt több mint 60 filmben szerepelt a Paramount, az MGM és a Republic stúdiók jóvoltából, 1935-ben kezdte pályafutását. Több mint 30 színpadi produkcióban is szerepelt, köztük hatban a Broadwayn.

A televíziózás kezdeti időszakában Hunt Viola szerepében tűnt fel a Tizenkettedik éjszaka című darabban, az első Shakespeare-darabban, amelyet az egész Egyesült Államokban sugároztak. Kétszer volt házigazdája és vendégszereplője a Your Show Of Shows című műsornak, amelyben Sid Caesar, Imogene Coca és Carl Reiner szerepelt. Az évtizedek során számos élő és rögzített vendégszereplés következett.

Viszont a neve megjelent a Red Channels című antikommunista röpiratban is, amely állítólag jelentős befolyással bírt a tévé- és filmstúdiókra.

A Red Channels azzal vádolta Huntot, hogy tagja volt egy csoportnak, ami 1947-ben Washingtonba ment, hogy tiltakozzon 10 író, rendező és producer bebörtönzése ellen a Kongresszus megsértése miatt. Nem voltak hajlandók felfedni politikai hovatartozásukat a képviselőház Amerikaellenes Tevékenységek vizsgáló bizottsága előtt.

Bár Huntot soha nem börtönözték be, és nem is vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel, munkát egyre nehezebben talált. A Washington Post beszámolója szerint Hunt kétszer is aláírta a kommunistaellenes hűségesküt, hogy filmes és televíziós állásokat szerezzen, de a szaklapokban való hirdetés feladásánál meghúzta a határt.

Hunt a feketelistás korszak után is dolgozott időszakosan, többek között egy eltorzult háborús veterán anyját alakította az 1971-es Johnny Got His Gunban.

Ehelyett energiáit az aktivizmusba fektette, közösségi, polgári és országos szervezetekkel dolgozott, amelyek humanitárius ügyek mellett kötelezték el magukat.

114 híresség, akik 2022-ben távoztak az élők sorából