Hivatalosan megvádolták Alec Baldwint, akár 5 évet is kaphat

Ahogyan az várható volt, Alec Baldwint kedden megvádolták gondatlanságból elkövetett emberöléssel Halyna Hutchins operatőr halála miatt, aki a Rozsda/Rust forgatásán halt meg.

Hannah Reed Gutierrez, a film fegyverkezelője ellen szintén vádat emeltek gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy bűnös gondatlansággal jártak el, ami Hutchins halálához vezetett.

Mary Carmack-Altwies, az észak-amerikai Santa Fe megválasztott ügyésze január 19-én jelentette be, hogy vádat emel. Baldwin és Reed Gutierrez egyenként legfeljebb 18 hónapos börtönbüntetésre számíthat, ha elítélik őket, plusz ötéves büntetést kaphatnak lőfegyver használatáért.

Baldwin egy jelenethez készült, amikor 2021. október 21-én a 45-ös Coltja elsült, megölve Hutchinst és megsebesítve a film rendezőjét, Joel Souzát. Baldwin azt állította, hogy nem ő húzta meg a ravaszt, bár az FBI elemzése szerint a fegyver rendesen működött.

A pisztolyban elvileg csak próbalövedékeknek kellett volna lenniük, de valahogy egy éles töltényt kevertek bele. Gutierrez Reed töltötte meg a fegyvert. Az ügyészek azt állítják, hogy mindketten elmulasztották a megfelelő biztonsági óvintézkedéseket, és hogy Hutchins még élne, ha megfelelően végezték volna a munkájukat. Az ügyészség mindkét vádlottal szemben részletesen kifejtette vádját a bírósághoz kedden benyújtott valószínűsítő indoklásban.

"Baldwin előhúzta a revolvert a pisztolytáskából, Halyna Hutchinsra célzott vele, és elsütötte a fegyvert" - írta Robert Shilling, az első kerületi ügyészség nyomozója a nyilatkozatban.

Az eskü alatt tett nyilatkozat azzal is vádolja Baldwint, hogy a Rozsda című film producereként és színészeként nem látta el a produkció megfelelő felügyeletét, és nem biztosította a biztonsági előírások betartását, valamint engedélyezte Gutierrez Reed felvételét, noha ő "tapasztalatlan és képzetlen" volt.

"Az e nyilatkozatban dokumentált bizonyítékok és nyilatkozatok számos esetben igazolják Baldwin rendkívül meggondolatlan cselekedeteit vagy gondatlan mulasztásait egy 10 napos időszak alatt" - írta Shilling -"Baldwin eltérése az ismert szabványoktól, gyakorlattól és protokolltól közvetlenül okozta Hutchins halálát".

Mindkét vádlott ügyvédei védenceik ártatlanságát bizonygatták, és azt jósolták, hogy a bíróságon felmentik őket.

"Ez a döntés eltorzítja Halyna Hutchins tragikus halálát, és szörnyű igazságszolgáltatási hibát jelent" - mondta Baldwin ügyvédje, Luke Nikas a vádak bejelentésekor - "Harcolni fogunk ezek ellen a vádak ellen, és győzni fogunk".

David Halls, az első rendező asszisztens beleegyezett abba, hogy beismeri a gondatlan fegyverhasználat vétségének vádját. A vádalku értelmében felfüggesztett büntetést kap, és hat hónap próbaidőre bocsátják.

A vádirat azzal vádolja Gutierrez Reedet, hogy "gondatlanságból nem figyelt a biztonságra, mivel éles lőszert engedett a forgatásra". A nyilatkozat azt is felrója neki, hogy a forgatáson "a gondatlanság légkörét" engedte meg, nem tartotta be a biztonsági és képzési előírásokat, nem foglalkozott megfelelően a halálos lövöldözést megelőző két véletlenül ellőtt vaktölténnyel, és olyan munkát vállalt el, amelynek elfogadásához nem volt megfelelő képzettsége.

Keddi nyilatkozatában Gutierrez Reed ügyvédei azt mondták, hogy a valószínűsíthető indoklásból kiderül, hogy a kerületi ügyész "teljesen félreértette a tényeket, és rossz következtetésekre jutott".

"Hannah arra hivatkozott, hogy több lőfegyveres képzést tart" - mondták az ügyvédek, Jason Bowles és Todd Bullion - "Megtagadták és félresöpörték. Hannah azt kérte, hogy biztonsági okokból jobban elláthassa fegyverkezési feladatait. A gyártás azt mondta neki, hogy a kellékekre koncentráljon. Hannah megkérdezte Halls-t, hogy használhatnának-e egy műanyag fegyvert a próbajelenethez, de ő nemet mondott, 'igazi fegyvert' akart. Hannah kérte, hogy hívják vissza a templomba, ha Baldwin egyáltalán használni fogja a fegyvert, és Halls ezt nem tette meg."

Ügyvédei azt is megjegyezték, hogy Halls próbaidőre felfüggesztett büntetést kap, míg a nőre legalább öt év börtönbüntetés vár rá: "Harcolni fogunk a vádak ellen, és arra számítunk, hogy az esküdtszék ártatlannak találja Hannah-t" - mondták.

Gutierrez Reednek és Baldwinnak "első alkalommal" meg kell jelennie az új-mexikói bíróságon - bár ez távolról is megtehető. Joguk van 60 napon belül előzetes meghallgatásra, amely során a kormánynak elegendő bizonyítékot kell felmutatnia ahhoz, hogy az ügyet bíróság elé vigyék.

Baldwin és Gutierrez Reed egymást - és másokat is - okoltak a lövöldözésért. Gutierrez Reed Baldwint hibáztatta, amiért nem figyelt oda a fegyvertartási gyakorlaton. Baldwin eközben ellenkeresetet nyújtott be Gutierrez Reed ellen, amelyben az ügyvédei őt hibáztatják, amiért nem vette észre az éles lövedéket.

A gondatlanságból elkövetett emberölés negyedfokú bűncselekmény Új-Mexikóban. A vádak bizonyításához az ügyészeknek be kell mutatniuk, hogy a vádlottak "mások biztonságának szándékos figyelmen kívül hagyásával" cselekedtek, és "tudniuk kellett volna a fennálló veszélyről". A lövöldözés miatt öt polgári per indult, amelyeket most, hogy a büntetőeljárás megindult, felfüggeszthetnek.

Hutchins özvegye, Matthew Hutchins októberben beleegyezett abba, hogy a családja megegyezik a Baldwin és a Rozsda/Rust produkció elleni perben, ami lehetővé tenné a forgatás folytatását. Az ő ügye azonban továbbra is aktív, és még nem nyújtottak be egyezségi értesítést.

Egyik ügyvédje, Randi McGinn hétfőn azt mondta egy bírónak, hogy a tárgyalások még mindig folynak. McGinn azért volt a bíróságon, hogy ellenezze a Hutchins család ügyének összevonását a díszletorvos, Cherlyn Schaefer által benyújtott perrel. McGinn azzal érvelt, hogy ez csökkentené a Hutchins család keresetének értékét.

"Nagyon bonyolult rendezési tárgyalások közepén vagyunk" - mondta McGinn. Az ügyek összevonása - mondta - "katasztrofális lenne a folyamatban lévő ügyünk előrehaladására nézve".

A bíró elutasította az összevonásra irányuló indítványt, és elutasította két alperesnek a Schaefer keresetének elutasítására irányuló indítványát is.