Johnny Depp az elmúlt években sokkal több időt töltött a nyilvánosság előtt a tárgyalótermekben, mint a filmvásznon, és úgy tűnik, ez nem fog egyhamar megváltozni.

Bár a volt feleségével, Amber Hearddel folytatott harca még nem ért véget, Depp legújabb jogi csatája egyáltalán nem őt érinti, mivel A Karib-tenger kalózai színésze a gitáros Jeff Beckkel együtt, akivel egy albumot vettek fel és együtt turnéztak, most egy professzort perel, aki plágiummal vádolta a duót.

Augusztusban Bruce Jackson folklorista azzal vádolta meg Deppet és Becket, hogy a "Sad Motherfuckin' Parade" című daluk, amely úgy tűnt, Depp és Heard között zajló csatározásáról szól, plagizálta a "Hobo Ben" című verset, amely az ő könyvében jelent meg: Get Your Ass in the Water and Swim Like Me. Jackson nem állítja, hogy ő a vers szerzője, de azt állítja, hogy egy Slim Wilson nevű férfi mesélte el neki, aki akkoriban a Missouri Állami Büntetés-végrehajtási Intézet rabja volt. 

Most a Rolling Stone magazin(a The Guardianon keresztül) azt írja, hogy Depp és Beck meghatározatlan összegű kártérítésért perel. Emellett szeretnék, ha kifizetnék a jogi költségeiket, és egy olyan nyilatkozatot is várnak, amely kimondja, hogy nem követtek el szerzői jogsértést. Érdekes módon a perben úgy tűnik, elismerik, hogy a dal egyes részei "tükrözhetik" a vers szavait, de a dalt mégis eredeti műnek nevezik. Úgy tűnik, a per arra a tényre összpontosít, hogy Jackson maga nem rendelkezik a szóban forgó dalszöveg szerzői jogával.

Depp és Beck perében Bruce Jackson kijelentéseit "zsarolásnak" és "reklámfogásnak" nevezik. Jackson soha nem indított pert a szerzői jogi kérdésben, de úgy tűnik, valamiféle pénzügyi alkut akart kötni Depp-pel és Beckkel, amelyben az esetlegesen befolyó pénzt olyan szervezeteknek akarta felajánlani, amelyek az afroamerikai kultúra és hagyományok megőrzése mellett kötelezték el magukat.

Ez egy potenciálisan érdekes ügy jogi szempontból, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem világos, hogy pontosan kié, ha egyáltalán valakié, lenne a szerzői jog. Úgy tűnik, hogy a szóban forgó dalszöveg már Beck és Johnny Depp dalát megelőzően is létezett, de ha van valaki más, aki a szerzői jogokat birtokolná, akkor nem olyan egyszerű kideríteni, hogy ki is lenne az, hiszen sem Jackson, sem a verset neki elmesélő rab nem állítja, hogy ő a szerző.

Attól függően, hogy ez a bizonyos per hova vezet, Johnny Deppnek egyszerre több jogi ügye is lehet. A rágalmazási ügyében hozott ítéleteket megfellebbezték, tehát még nem teljesen végzett a jogi csatározással. Bár az összeg, amit Deppnek Amber Heardnek kellett fizetnie, lényegesen kevesebb volt, mint amennyit a nőnek kellett volna, ő maga is fellebbezett, miután exneje is megtette ezt a lépést...