Kannibál cápák a Disney-től, és ez véresen komoly

Ha az állatvilágban való kannibalizmusról beszélünk, a többségnek az fekete özvegy vagy az imádkozó sáska jut eszébe, hiszen ezek híresek arról, hogy a nőstények párzás után felfalják a hímeket. De vannak náluk jóval nagyobb állatok is, amelyek hajlamosak a kannibalizmusra. Ahogy erre a Disney+-on elérhető dokumentumfilm is rámutat.

A Kannibál cápák az egeres streaming szolgáltató egyik legbrutálisabb dokumentumfilmje, amelyet nem jó szívvel ajánlanánk gyermekeknek. De még a gyengébb idegzetű nézőknek vagy a cápafóbiával egyébként is rendelkezőknek sem. Sőt, ha épp a tengerpartra készülsz nyaralni, akkor is meggondolnánk a helyedben.

A kutatók csak az utóbbi években kezdtek el komolyabban foglalkozni a cápák közötti kannibalizmus jelenségével. Elmondásuk szerint ez egy valószínűleg az ősidőkből származó és valójában meglehetősen gyakran felszínre törő ösztön a tengerek csúcsragadozóinál. Pont abból fakadóan, hogy valójában a tápláléklánc csúcsán helyezkednek el, lényegében bármilyen más élőlényt zsákmánynak tekinthetnek – beleértve a fajtársaikat is.

A dokumentumfilm több esetet is bemutat, amelyek egész megrázóak. Egy halászhálóban vergődő cápát, amely odavonzza a fajtársait, azok pedig belakmároznak belőle. De mutatnak citromcápákat is, amelyek a saját fiatal utódaikat falják fel. A legmegdöbbentőbb mégis talán az az eset, amikor egy szöuli akváriumban történt, itt egy bikacápa ette meg a látogatók szeme láttára egy társát.